Zemes konsolidācijas risinājumi Taurenes pagastā kā priekšnoteikums teritorijas attīstībai - Jankava, Ilze (Latvijas Universitāte, 2014)
Latvijai, lai nodrošinātu reģionu attīstību, ir jāveicina zemnieku saimniecību konkurētspēja vietējā, reģionālā, nacionālā un arī Eiropas Savienības līmenī. Sevišķi jau tāpēc, ka Latvijā zemes reformu un dažādu darījumu ar zemi rezultātā izveidojusies sadrumstalota zemes īpašumu struktūra ar nelieliem zemes īpašumiem, kas būtiski apgrūtina zemes izmantošanu un būtiski samazina saimniecību zemju izmantošanas efektivitāti un konkurētspēju. Par pētījuma teritoriju, uz kuras pamata ir izstrādātas vadlīnijas zemju konsolidācijas risinājumiem, ir izvēlēts Taurenes pagasts Vecpiebalgas novadā, kur zemes apsaimniekošanu veic atsevišķas lielas zemnieku saimniecības, kuru zemes īpašumi vai arī zemes nomas gabali ir ļoti sadrumstaloti. Maģistra darba ietvaros, veicot zemes īpašuma struktūras un izmantošanas analīzi, intervējot zemes īpašniekus un pašvaldības speciālistus ir izstrādāta metodika un risinājumi zemes īpašumu konsolidācijai, kā arī sniegts tās ekoloģisks un ekonomisks vērtējums. Maģistra darbā ir izstrādāti priekšlikumi telpiskās plānošanas kā instrumenta izmantošanai zemes konsolidācijas veicināšanai.

In Latvia should be promoted the competitiveness of farms at local, regional, national level and at the level of European Union. Especially, that is because of in Latvia as a result of land reform and transactions of land the fragmented property structure has developed with small agriculture land properties, that significantly complicates the use of land and the efficiency and competitiveness of farms also is losing. Taurene parish in Vecpiebalga region, where agriculture is mainly in the hands of a few large farmers and farms and whose tenure is fragmented is selected as the study area on which basis guidelines for land consolidation solutions are developed. At the master thesis, as a result of making the analyse of land ownership and usage and making interviews with land owners, local government the method and physical solutions of land consolidation project of Taurenes parish and analyse of ecological and economical impact, impact on the planning documents of land consolidation have been developed. At the master proposals for the promotion of land consolidation as a tool for spatial planning are made.
Land consolidation in Taurene parish as a precondition for territory development
Keywords: Arhitektūra