"Darba tiesiskie strīdi un to risināšanas iespējas" - Reiniņa, Evija (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma ir „Darba tiesiskie strīdi un to risināšanas iespējas”. Bakalaura darba mērķis ir pētījuma rezultātā atklāt un apzināt darba strīdus un to risināšanas iespējamo problemātiku, un sniegt secinājumus un priekšlikumus par mediācijas kā alternatīvu darba strīda risināšanas instrumenta iespējamību. Pētījuma rezultātā tiek secināts, ka, lai arī darba tiesību normatīvajā regulējumā ir ietverts plašs strīdu risināšanas iespēju loks, tomēr atsevišķos strīdu risināšanas posmos ir saskatāmas nepilnības. Proti, Darba strīdu likuma mērķis ir nodrošināt to, lai visi darba strīdi tiktu izskatīti ātri, taisnīgi un efektīvi, tomēr ne vienmēr tas izdodas arī realitātē, jo reizēm strīdu risināšana var ievērojami ievilkties. Tāpēc, kā vēl viens efektīvs strīdu risināšanas līdzeklis kalpo mediācija ar kuras palīdzību ir iespējams ātri atrisināt darba tiesiskos strīdus tādejādi, ka gala rezultātā apmierinātas jūtās abas puses. Balstoties uz darba gaitā iegūtajiem pētījuma rezultātiem, darba autore sniedz savus priekšlikumus par pētījuma problemātiku.

The theme of bachelor theses is „The legal labor disputes and resolutions”. The aim of the bachelor theses is to bring out and to gather information about labor disputes and their potential resolutions, and give conclusions and recommendations of mediation as an alternative labor disputes resolving instrument. The bachelor theses conclude that although labor law regulatory framework includes a wide range of dispute resolutions, however in separate stages of the dispute resolution are some legal incompleteness. The objective of labor dispute law is to ensure that all labor disputes will be dealt with quickly, fairly and efficiently, however, it does not always succeed in reality, because sometimes the solving of the disputes can drag on. Therefore, there is another effective instrument of resolving disputes – mediation, through which it is possible to quickly resolve labor disputes, so both parties will feel satisfied. On the basis of research results obtained in the course of the theses, author gives propositions on the research issues.
"The legal labor disputes and resalutions"
Keywords: Juridiskā zinātne