Japānas sieviešu – nirēju (Ama) amata pirmsākumi un attīstības tendences mūsdienās - Grosberga, Anete (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba tēma ir „Japānas sieviešu-nirēju (Ama) amatu pirmsākumi un attīstības tendences mūsdienās”. Šī darba mērķis ir izpētīt amu ģeogrāfisko izplatību; noskaidrot vārda „ama” sinonīmus literatūrā; ieskatīties zinātnieku koncepcijās, kas izveidojušās sieviešu nirēju amatā un statusā Japānas sabiedrībā; kā arī apskatīt nirēju klasifikācijas struktūru, ekipējumu un sievietes nirējas kā tūrisma objektu, pašreizējo situāciju un problēmas Japānā. Svarīgākie secinājumi ir, ka amu tradīcija ir aptuveni 2000 gadu sena un tās pirmavots ir Japāna vai Koreja, kas vēl joprojām ir diskutabls jautājums daudziem pētniekiem. Vārds „ama” un tā tēls ir izsenis parādījies Japānas un svešzemju literatūrā, un šodien ir saglabājis tēlu par senajiem japāņiem. Ama vispārīgi tiek iedalītas 3 grupās: Ōisodo, Nakaisodo un Koisodo. Tās ir izplatītas visā Japānā, bet fiziski smagā darba, zemo algu dēļ, nevēlēšanos kļūt par nirējām un globālās sasilšanas un industriālā piesārņojuma dēļ, kas ietekmē ražu, amu skaits mūsdienās strauji sarūk, tāpēc nav iespējams paredzēt cik ilgi un vai nākotnē pastāvēs japāņu sievietes nirējas.

The theme of bachelor paper is “Japanese female diver (Ama) craft beginnings and evolution tendencies in nowadays”. The aim of this paper is to explore geographical distribution of ama; to find out the word “ama” synonyms in literature; to look into scientist conceptions of female diver dominant position in diving labour and women status in Japanese society, and to examine the classification structure, equipment of ama divers and to look on ama as touristical object, current situation and problems of female divers in Japan. The most significant conclusions are that ama tradition is circa 2000 years old and has its origins in Japan or Korea what is still disputable question for researchers. Ama word and image has long appeared into Japanese and foreign literature, and in nowadays has kept the image of Japanese ancient remnants. Generally ama is divided into 3 types: Ōisodo, Nakaisodo and Koisodo. They are distributed in all Japan but due to the physically hard work, small salary, indisposition to become divers and global warming, environmental pollution which effects the harvest, the number of ama is rapidly decreasing nowadays hence it is impossible to forecast for how long time and whether there will be a Japanese female divers in the future.
Japanese female diver (Ama) craft beginnings and evolution tendencies in nowadays
Keywords: Āzijas studijas