Aprūpe ar apakšējo elpošanas ceļu saslimšanām mazbērna vecumā - Lauga, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2014)
Bakalaura darba tēma-"Aprūpe pie apakšējo elpošanas ceļu saslimšanām mazbērna vecumā."Tēmas aktualitāti nosaka tas, ka pacientu skaits no 1-3 gadu vecumam ar šo saslimšanu ar katru gadu kļūst aizvien vairāk, jo bērni sāk apmeklēt pirmsskolas izglītības iestādes, līdz ar to paaugstinās risku iespējamība, ka bērns sāks slimot. Kā vēsta statistikas dati ar bronhītu 2010.gadā slimoja 4407 bērni savukārt ar pneimoniju 604 bērni pirmajā dzīves gadā. Rakstot bakalauru par šo tēmu bija svarīgi uzzināt bērnu māsu viedokli par aprūpes prioritātēm pie apakšējo elpošanas ceļu saslimšanām. Pētījumā piedalījās nodaļās praktizējošas māsas, kam ir saskare tieši ar šiem bērniem. Bakalaura darba mērķis:Noskaidrot aprūpes prioritātes pie apakšējo elpošanas ceļu saslimšanām mazbērna vecumā. Pētniecības uzdevumi:veikt zinātniskās literatūras analīzi par apakšējo elpošanas ceļu saslimšanām un aprūpi mazbērna vecumā. Izveidot pētījuma instrumentu-strukturētu interviju, veikt kvalitatīvu pētījumu, apkopot un analizēt iegūtos datus. Izvirzītais pētniecības jautājums:Kādas galvenās aprūpes prioritātes izvirza māsa, aprūpējot bērnus ar apakšējo elpošanas celu saslimšanām vecumā no 1-3 gadu vecumam.Atbildot uz pētniecības jautājumu, tad kā galvenās aprūpes prioritātes pie apakšējo elpošanas ceļu saslimšanām iezīmējās,pirmkārt,pareizas pozicionēšanas ievērošana, svarīgāko vitālo funkciju nodrošināšana,pie tām ietilptu,tādas kā:kvalitatīva elpošana,ritmiska sirdsdarbība,vienmērīga ķermeņa temperatūra, kā arī bērnam mazbērna vecumā vitāli svarīgi nodrošināt pilnvērtīgu barošanas procesu,jo no tā atkarīgs bērna stāvokļa uzlabošanās un ātrāka izveseļošanās.Svarīga loma ir arī vecāku izglītošanai, jo vecāki ir zinošāki un pozitīvāk noskaņoti un spēs sniegt savu psiholoģisko atbalstu, jo bērns jutīsies drošāk un viņiem būs motivācija. Pētniecības daļā ar kvalitatīvās metodes palīdzību apzinātas 12 māsas.Izmantotie literatūras avoti 9 elektroniskie resursu avoti,20 latviešu.Atslēgas vārdi:aprūpe, apakšējie elpošanas ceļi, to saslimšanas, mazi bērni

Bachelor's thesis-"The care of Lowes Respiratory Tract Ilnesses at the Age of Infant."Topicality is determined number of patients from 1-3 years of age this disease is becoming more and more, because children start pre-school education are higer risk likelihood that the child will begin to suffer. As heralds stastikas data in 2010.with bronchitis was sick 4407 children while with pneumonia 604 children in the first year in the life. Bachelor's writing on the subject, it was important to know baby sister views priorities for care at lower respiratory diseases. Participated in the study sections for practicing in contact directly with the children. The aim of the Bachelor: clarify prioritties for care at lower respiratory tract ilnesses infant's age. The research questions:perform analysis of scientific literature for lower respiratory tract diseases and infant care age group,create a survey instrument-structured interview,conduct a qualitative study collect and analyze survey data collected.Raised by the research question:One of the main priorities of care raises sister for a children with lower respiratory tract illnesses between the ages of 1-3 years. Part of a qualitative research method identified 12 nurses. Used literature sources(9 electronic resurses,20 latvian).Keywords:care,lower tract disease,infant.
The Care of Lowes Respiratory Tract Ilnesses at the Age of Infant
Keywords: Medicīna