Environmental noise management in Latvia - Krūkle, Zanda (Latvijas Universitāte, 2020)
Promocijas darbā tiek pētīta vides trokšņa pārvaldība no akustiskajiem un neakustiskajiem aspektiem. Disertācija analizē vides trokšņa likumdošanu, institucionālās sistēmas un sabiedrības atgriezeniskās saites pārvaldību, kā arī identificē galvenos pārvaldības trūkumus. Darbā izmantota empīrisko un statistisko datu analīze, dokumentācijas analīze, socioloģiskie pētījumi un gadījumu izpētes metode. Rezultāti rāda, ka vides trokšņa pārvaldības nepilnības Latvijā saistītas ar subjektīvo trokšņa uztveri, nepietiekamu sabiedrības izpratni un neefektīvu esošās politikas ieviešanu un uzraudzību. Ņemot vērā minēto, ir izstrādāts integrēts, praksē bāzēts vides trokšņa pārvaldības modelis Latvijai. Tas sastāv no trīs apakšmodeļiem - valsts, pašvaldību un koordinācijas -, kas piedāvā uzlabojumus esošajos pārvaldības procesos. Modeļa priekšlikumi ir aprobēti ar ekspertiem un sabiedrības pārstāvjiem. Atslēgvārdi: Latvija, pārvaldība, modelis, vides troksnis

The thesis studies how to manage environmental noise from acoustic and non-acoustic aspects. The study analyses management policies, legislation, institutional systems and public feedback, and identifies the main deficiencies of existing management. Empirical and statistical data analysis, documentation analysis, sociological research and case studies are used. The results show that main management issues in Latvia are related to subjective perception, a poor understanding of the problem and ineffective implementation of the policies and control. Therefore, an integrated multi-level practice-based environmental noise management model for Latvia is proposed. It consists of 3 sub-models – national, municipal and coordination - and offers improvements to current management processes. Keywords: environmental noise, Latvia, management, model
Vides trokšņa pārvaldība Latvijā
Keywords: Vides zinātne; Environmental science