Vienprātības panākšanas nozīme atbildībā par lēmumu pieņemšanu Japānas uzņēmumos - Ozoliņa, Renāte (Latvijas Universitāte, 2010)
Darbā tiek apskatīts Japānas uzņēmumos pielietotais lēmumu pieņemšanas process, īpašu uzmanību pievēršot tam, kādi sociālie mehānismi tiek izmantoti vienprātīga lēmuma panākšanā, kā arī tam, kādēļ tas ir tik nozīmīgi gan no vienotas grupas, gan atsevišķa indivīda skatupunkta. Darba mērķis ir izpētīt grupas un indivīda iespējas darboties vienbalsīga lēmuma pieņemšanas labā, sasaistot tās ar atbildības uzņemšanos. Tiek aprakstīti japāņu uzņēmumiem raksturīgie lemšanas posmi, kas jāiziet ceļā uz vienbalsīgu lēmumu, salīdzināta grupas un indivīda loma vienprātības panākšanā, kā arī raksturota no lēmuma izrietošā atbildība. Darba galvenais secinājums ir tas, ka vienprātības nozīme japāņu acīs ir ļoti augsta, un tās panākšana var būt ārkārtīgi laikietilpīgs un sarežģīts process, kas ir sociāli nepieciešams, ne brīvprātīgs.

The purpose of this paper is to discuss decision-making processes employed by the large Japanese companies. Its main focus is to study different social methods utilized in the collective decision-making process and the importance of reaching consensus and shared responsibility. It will discuss the importance of the collective aspect of decisions from the perspective of the individual participating in it and the work-group as a whole and it also attempts to explore the boundaries for individuals in the Japanese business culture and individual’s role in a group. It will study the correlation between allowed decision-making latitudes for the individuals to the shared responsibility for the outcome of the collective decision. The main conclusion of the paper suggests that importance of unanimity cannot be overestimated, and that unanimity is a condition socially needed, rather than a principle of voluntary participation.
The Meaning of Gaining Consensus in the Responsibility for Decision-making in Japanese Companies
Keywords: Āzijas studijas