Pieteicēja zvērests kā pierādīšanas līdzeklis administratīvajā procesā - Liepiņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darba temats ir „Pieteicēja zvērests kā pierādīšanas līdzeklis administratīvajā procesā”. Tā kā pieteicēja zvērests ir viens no pierādīšanas līdzekļiem, pirmajā nodaļā autore vispārīgi apraksta pierādījumus un pierādīšanas līdzekļus administratīvajā procesā. Otrajā nodaļā ir apskatīts pats pieteicēja zvērests. Šajā nodaļā autore analizē pieteicēja zvērestu kā institūtu un apskatu piemērus no prakses. Tieši šajā nodaļā tiek analizēts, kas var apliecināt savus paskaidrojumus ar pieteicēja zvērestu un kā būtu jāvērtē ar pieteicēja zvērestu apliecināti paskaidrojumi. Trešajā nodaļā pieteicēja zvērests ir salīdzināts ar liecinieka liecību. Ņemot vērā to, ka vairāki autori savās publikācijās un darbos ir norādījuši uz šo tiesību institūtu līdzību, autore ir izanalizējusi to kopīgās un atšķirīgās iezīmes. Pēdējā nodaļā, summējot visu darbā aprakstīto, tiek risināts jautājums, vai pieteicēja zvērests kā pierādīšanas līdzeklis ir nepieciešams Administratīvā procesa likumā. Darbā autore ir izmantojusi vairākas publikācijas un grāmatas, kā arī tiesu praksi. Darbā ir izanalizēti vairāki tiesu spriedumi, kuros kā viens no pierādīšanas līdzekļiem ir pieteicēja zvērests. Autore ir centusies parādīt atšķirību starp pieteicēja paskaidrojumiem un ar zvērestu apliecinātiem pieteicēja paskaidrojumiem, norādot uz to, ka pieteicēja zvērests ir pierādīšanas līdzeklis kā rezultātā tiesa iegūst pierādījumu – pieteicēja paskaidrojumus par lietā svarīgiem apstākļiem. Turklāt ir likts uzsvars uz šī pierādījuma – ar pieteicēja zvērestu apliecinātu paskaidrojumu – novērtēšanu, jo tiesai, iegūstot savā rīcībā šādu pierādījumu, tas ir jānovērtē tieši tāpat kā citi pierādījumi izmantojot likumā paredzētos pierādījumu novērtēšanas kritērijus. Lai pēc iespējas plašāk izpētītu šos jautājumus, autore ir izmantojusi salīdzināšanu. Darbā ar pieteicēja zvērestu apliecināti paskaidrojumi ir salīdzināti ar tādiem līdzīgiem tiesību institūtiem kā liecinieka liecība un ar zvērestu apliecināta liecinieka liecība Vācijas Administratīvā procesa likuma izpratnē. Kaut gan tiesu prakse šī pierādīšanas līdzekļa izmantošanā pagaidām nav liela un jāatzīst, ka līdz šim veiksmīga judikatūra nav veidojusies, autore uzskata, ka tas nenozīmē, ka nav iespējama tālāka šī tiesību institūta izaugsme un attīstība. Darba noslēgumā autore norāda uz nepilnībām tiesību normās, kas regulē šo institūtu un izvirza priekšlikumus izdarīt papildinājumus pieteicēja zvērestu regulējošajās tiesību normās.

The theme of the bachelor paper is „The applicant oath as an instrument of proving in the administrative procedure”. As the applicant oath is one of the proving instruments, the author of the bachelor paper in the first chapter generally describes evidence and instruments of it in the administrative process. In the second chapter is described the applicant oath itself. The author in this chapter analyses the applicant oath as an institution and gives examples from the practical work. In the second chapter are also analysed – who can verify the explanations with the help of applicant oath and how such explanations should be judged. In the third chapter the applicant oath is compared to testimony. Taking into account that many authors in their publications have pointed at the similarities of this institution of justice, the author of this bachelor paper gives the analysis of their similarities and dissimilarities. In the last chapter, summarizing all the previous chapters, the author tries to answer the question, if the applicant oath as an instrument of proving is necessary in the law of the Administrative process. The author in this bachelor paper has used many publications, books and examples of practical work of court. There are analysed few verdicts in which the applicant oath is used as one of the instruments of proving. The author tried to show the differences between the applicant explanations and verified explanations with the applicant oath, specifying that with the help of the applicant oath the court gains the evidence – applicant explanations about important circumstances of the case. But the emphasis is placed on the judgement of the verified explanations with the applicant oath, because the court has to appraise them in the same way using the evidence judgement criteria as it is said by the law. In order to explain these matters in a more detailed way, the author used the comparison. Verified explanations with the applicant oath are compared to such similar institutions of justice as testimony and verified testimony with the oath in the perception of the Law of Administrative procedure in Germany. Although the usage of this instrument of verifying in the practical work of court is not very common, and success in settled case-law so far has not been invented, the author herself thinks that there still is possible further development and progress of this institution justice. In the conclusion of the bachelor paper the author points at disadvantages concerning norms of law, which controls this institution and brings forward the amendments in the norms of law of applicant oath.
The applicant oath as an instrument of proving in the administrative procedure
Keywords: Juridiskā zinātne