Humors „Laipni lūdzam Nakts ielejā” (Welcome to Night Vale) aplādēs - Sudnika, Santa (Latvijas Universitāte, 2018)
Daiļliteratūrā humoru rada dažādi lingvistiskie un stila izteiksmes līdzekļi, no kuriem vairums ir plaši izpētīts. Tomēr mūsdienās popularitāti ir guvis jauns komisku stāstu prezentēšanas formāts – interneta radio aplāde – kura stilistiskās un stāstījuma īpatnības joprojām tiek pētītas salīdzinoši minimāli. Tādēļ šī darba mērķis ir noskaidrot kā humors tiek veidots komēdijas aplādē „Laipni lūdzam nakts ielejā” (Welcome to Night Vale). Lai to panāktu, tika veikta četru „Laipni lūdzam nakts ielejā” epizožu tekstu analīze. Pētījums atklāj, ka humoru šajā aplādē lielākoties veido hiperbolas, epiteti, atkārtošanās un paradokss. Katrs no šiem stila izteiksmes līdzekļiem sagroza komunikācijas normas vai arī provocē lasītāja vispārējo zināšanu un žanra izpratnes shēmas. No tā izriet secinājums, ka humors aplādē „Laipni lūdzam nakts ielejā” galvenokārt ir balstīts lingvistiskajā inkongruencē starp formu un kontekstu.

Humour in fiction is created by different linguistic means and stylistic devices, most of which have been subject to extensive research. However, nowadays a new format of comedic storytelling – the radio podcast – has emerged, and its stylistic and narrative characteristics are still explored minimally. Thus, the purpose of this research is to discover how humour is created in the comedy podcast Welcome to Night Vale. This was achieved by carrying out textual analysis of four select Welcome to Night Vale episode scripts. The research reveals that the humour in this podcast is mainly created by hyperbole, epithet, repetition, and paradox, all of which distort the basic rules of communication or challenge the readers’ schemata of generic knowledge and genre expectations. Thus, the humour in Welcome to Night Vale is primarily based on the linguistic incongruity between form and context.
Humour in “Welcome to Night Vale” Podcast
Keywords: Valodniecība; lingvistiskā humora teorijas; inkongruence stāstījumā; tekstu analīze; stila izteiksmes līdzekļi; hiperbola