Kompozītu būvkonstrukciju ietekmes uz ēku energoefektivitāti izpēte - Dzenis, Toms (Latvijas Universitāte, 2012)
Reālu būvju konstrukcijas ir pakļautas ārējās vides ietekmei un temperatūru izmaiņām. Lai saglabātu optimālu komfortu telpā, nereti tiek darbināti jaudīgi kondicionieri vasarā un sildītāji ziemā, kas rada lielas ekspluatācijas izmaksas. Racionāla būvkonstruktīvo risinājumu ar kompozītu uzbūvi izvēle var samazināt nepieciešamās dzesēšanas un sildīšanas sistēmu jaudas. Tāpēc šis darbs ir veltīts nestacionāra 3D siltuma apmaiņas procesu modeļa izveidei ANSYS CFX vidē, kuru paredzēts izmantot dažādu ēku norobežojošo konstrukciju optimālu risinājumu izvēlei tipiskos Latvijas klimatiskajos apstākļos. Izveidoti partikulāri gaisa plūsmu un siltuma apmaiņas modeļi testēšanas mērķiem. Veikts modelējamo ēku kopējās siltuma bilances aprēķins un uzsākta siltumfizikālo procesu analīze telpās un būvkonstrukcijās.

Building constructions are influenced by the environment and changes of temperature. To maintain optimum comfort in a room or other space, conditioners and heaters are used. These appliances have high operation costs. There are ways to increase the efficiency of building construction heat loss. One of the ways is to build the building with composite materials that could lessen the power needed to run heaters and conditioners – to save power. In this work, simulations of 3D heat exchange processes with ANSYS CFX computer simulation software were done. The program was used to create optimal building surrounding construction solutions for climatic conditions of Latvia. Models of air flux and heat exchange were created for testing purposes. The total thermal balance estimation was done and analysis of thermophysical processes of rooms and buildings was started.
Research of composite constructions’ impact on the energy efficiency of buildings
Keywords: Fizika