Atsauces uz mākslas darbiem automašīnu reklāmās: semiotiskā perspektīva - Rubene, Evija (Latvijas Universitāte, 2011)
Reklāma ir viens no komunikācijas veidiem, kura mērķis ir pārliecināt auditoriju patērēt noteiktu preci, un patērētāja piesaistīšanai reklāmas profesionāļi izmanto mērķauditorijai nozīmīgas vērtības un viedokļus. Intertekstualitāte ir viens no ietekmīgākajiem līdzekļiem, kas palīdz patērētāja uzmanību piesaistīt noteiktam produktam. Maģistra darba mērķis ir analizēt atsauces uz mākslas darbiem drukātās automašīnu reklāmās no semiotikas viedokļa, un noteikt intertekstualitātes ietekmi uz reklāmas izpratni. Pētījuma rezultāti atklāj, ka reklāmas vēstījuma izpratnē nozīmīga ir gan vārdiskā, gan vizuālā intertekstualitāte, un reklāmdevēji dod priekšroku noteiktiem žanriem vai mākslas veidiem. Atslēgvārdi: semiotika, reklāmas, intertekstualitāte, verbālās un vizuālās atsauces

Advertising as a form of communication intends to persuade an audience to consume the advertised product, and in order to attract the consumer advertising professionals have to make use of values, attitudes and beliefs circulating in their target audience. Intertextuality is one of the most powerful means to draw the consumer’s attention to a particular product. The goal of the present paper is to analyse allusions to works of art in printed car advertisements within the framework of semiotics, and to define the impact of allusions on the perception of advertisements. The results of the research show that allusions guide the reader in understanding the advertising message both verbally and visually, and that advertisers have preferences for particular genres or frames of reference. Key words: semiotics, advertising, intertextuality, verbal and visual allusions
Allusions to Works of Art in Car Advertisements: Semiotic Perspective
Keywords: Valodniecība