Nēsātu un jaunu kontaktlēcu slapināšanas leņķis - Zakutājeva, Irina (Latvijas Universitāte, 2011)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 36 lappusēm. Satur 25 attēlus, 4 tabulas un 29 literatūras avotu atsauksmes. Darba mērķis: Noteikt slapināšanas leņķi dažādu materiālu jaunām un nēsātām kontaktlēcām. Darba uzdevumi: Salikt kontaktlēcu slapināšanas leņķa reģistrēšanas iekārtu. Izmērīt un salīdzināt slapināšanas leņķi nēsātām un jaunām dažāda tipa kontaktlēcām. Novērtēt, kāda materiāla kontaktlēcām ir lielākās slapināšanas leņķa izmaiņas. Materiāli: Izmantotas 5 hidrogēla un 4 silikonhidrogēla mīkstās kontaktlēcas, no tām dažādu subjektu 54 nēsātas un 27 jaunas kontaktlēcas. Metode: Slapināšanas leņķa noteikšanai tika izmantota „sēdošā piliena” metode. Fizioloģiskā šķīduma uzpilināšanai uz kontaktlēcas virsmas lieto 0,3x12mm izmēra adatu. Rezultāti: Starp nēsātām un jaunām joniskām hidrogēla kontaktlēcām no ocufilcon D, methafilcon A, filcon 1b, polymacon materiāla ir ievērojami lielāka slapināšanas leņķa izmaiņas, salīdzinot tos ar silikonhidrogēla balafilcon A, lotrafilcon B un comfilcon A materiāla kontaktlēcām bez pievienotā slapināšanas aģenta (PVP). Lielākā slapināšanas leņķa starpība starp nēsātām un jaunām kontaktlēcām, ir silikonhidrogēla galyfilcon A materiāla lēcai ar pievienoto slapināšanas aģentu (PVP) 20,40, savukārt no comfilcon A materiāla mazākā - 3,10. Secinājumi: No pieejamiem materiāliem un programmatūras ir salikta slapināšanas leņķa reģistrēšanas sistēma. Ar šo sistēmu ir iespējams nomērīt slapināšanas leņķa lielumu ar piliena vidējo segmentu 1,28±0,11mm. Attēla reģistrēšanai izmantota kamera CAM 66U ar 1,3 megapikseļu (Mpx) izšķirtspēju, 50mm liels MINOLTA objektīvs ar 16mm platu diafragmas atveri un 3x4mm liels CMOS sensors. Slapināšanas leņķis noteikts 5 hidrogēla un 4 silikonhidrogēla materiālu nēsātām un jaunām kontaktlēcām. Slapināšanas leņķa starpība starp nēsātām un jaunām joniskām hidrogēla kontaktlēcām ir lielāka, nekā silikonhidrogēla kontaktlēcām bez slapināšanas aģenta (PVP). Vislielākā slapināšanas leņķa starpība starp nēsātām un jaunām kontaktlēcām ir novērota silikonhidrogēla galyfilcon A materiāla lēcām ar pievienoto slapināšanas aģentu (PVP) 20,40 un vismazākā silikonhidrogēla comfilcon A materiāla kontaktlēcām 3,10. Atslēgas vārdi: Hidrogēla kontaktlēcas, silikonhidrogēla kontaktlēcas, slapināšanas leņķis, „sēdošā piliena” metode.

The Bachelor paper is written in Latvian, contains 36 printed pages, 25 figures, 4 tables, as well as 29 literature sources have been used. Purpose: To determine the wetting angle difference of worn and new contact lenses of different material. Tasks: Conjugate wetting angle measuring equipment. Measure and compare the wetting angle of worn and new contact lenses. Estimate which contact lenses material has the largest wetting angle changes between worn and new contact lenses. Subjects: Together were measured 81 contact lenses – 5 hydrogel material and 4 silicone hydrogel material using sessile drop technique and physiological solution. Each type of contact lens materials contained 6 worn and 3 new contact lenses; they were kept in contact lens solution. Methods: A sessile drop method was used identify the wetting angle of 27 new and 54 worn contact lenses. Monitoring and capturing of the image was provided by high magnification video camera. Used physiological fluid was similar to tear composition in mineral concentration. A small droplet of physiological fluid is dropped with the syringe on the surface of contact lens. Wetting angle was measured at 50 pixels on adjacent from the on the surface of the droplets. Results: Results shows that there is no relationship between water content and low wetting angle. Ocufilcon D, methafilcon A, filcon 1b, polymacon material hydrogel contact lenses, comparing with silicone hydrogel, have larger differences between worn and new contact lenses. The largest wetting angle difference of 20,4 is between galyfilcon A material silicone hydrogel contact lenses and the less difference is found for comfilcon A material - 3,10. Summary: Wetting angle recording system is conjugated, using available materials and software. Using this system it is possible to measure the wetting angle of the droplet size of an average segment diameter of 1.28 ± 0.11 mm. Monitoring and capturing of the image was provided by CAM 66U 1,3 megapixels (Mpx) video camera, 50mm objective MINOLTA with 16mm diaphragm, 3x4mm CMOS sensor. Wetting angle was measured 5 hydrogel and 4 silicone hydrogel contact lenses. Worn and new hydrogel contact lenses have largest difference between wetting angle, than silicone hydrogel contact lenses. The largest wetting angle difference between worn and new contact angle is galyfilcon A material silicon hydrogel contact lenses 20,40 and the less comfilcon A material silicon hydrogel 3,10. Key words: hydrogel contact lenses, silicone hydrogel, sessile drop method, wetting angle.
Wetting angle of worn and new contact lenses
Keywords: Fizika