4 - 5 gadīgu bērnu radošuma sekmēšana āra rotaļās - Ieveniece, Lauma (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba nosaukums – 4- 5 gadīgu bērnu radošuma sekmēšana āra rotaļās. Darba mērķis – teorētiski noskaidrot un izzināt 4-5 gadus vecu bērnu radošuma sekmēšanas iespējas dažādās āra rotaļās. Tika apskatītas un analizētas dažādu psihologu un pedagogu atziņas par radošumu, tā veidošanos bērniem pirmsskolas vecumā. Darbā tika aprakstīts par radošumu un kādu pievienoto vērtību tas dod bērnam. Tika veikti dažādi eksperimenti, pētījumi un pārbaudīta hipotēze, ka rotaļu darbības sekmē bērnu radošumu. Pētījuma gaitā izvirzīta hipotēze par to, ka pirmsskolas vecuma bērnu radošuma attīstība būs veiksmīga, ja skolotājs sekmēs šo īpašību jeb , veidojot pozitīvu, atbalstošu vidi bērnam un neiegrožos bērna radošumu, ļaujot tam vaļu, īstenojot āra rotaļu praksi. Darbam ir trīs nodaļas. Pirmajā nodaļā tika veikta literatūras analīze: veikts radošuma raksturojums, izpētītas filozofu un pedagogu teorētiskās atziņas. Otrajā nodaļā tiek apskatīts, kas ir rotaļa, kādas rotaļas iespējams īstenot ārā, dabā. Trešajā nodaļā analizēta pirmsskolas vecuma bērnu radošuma attīstības sekmēšana āra rotaļās. Empīriskā pētījuma norise un analīze. Empīriskā pētījuma gaitā tika izmatotas šādas metodes - pedagoģiskais novērojums un situāciju analīze. Darba beigās – pati autore izsaka savus secinājumus par kvalifikācijas darbā iegūtajām zināšanām un veido priekšlikumus citiem pedagogiem. Darba apjoms – 36 lpp., tabulu skaits – 12, pielikumu skaits – 1, izmantoto informāciju avotu skaits – 23. Atslēgas vārdi: radošums, kreativitāte, iztēle, aizrautība, tēlainība, atraisīšanās, rotaļas dabā.

Title of the qualification paper - Fostering creativity in outdoor play for 4-5 year olds. The aim of the qualification paper - theoretically investigate and explore the possibilities of fostering 4-5 year old children's creativity in different outdoor play activities. The findings of various psychologists and educators on creativity, its formation in preschool children were reviewed and analysed. The work described about creativity and what added value it gives to the child. Various experiments and studies were carried out and the hypothesis that play activities contribute to children's creativity was tested. The research hypothesised that the development of creativity in preschool children will be successful if the teacher fosters this quality or , by creating a positive, supportive environment for the child and by not limiting the child's creativity by letting it run free through outdoor play practices. The work has three chapters. The first chapter analyses the literature: it describes creativity and explores the theoretical insights of philosophers and educators. The second chapter looks at what play is, what kind of play is possible outdoors, in nature. The third chapter analyses the promotion of creativity in outdoor play for preschool children. The empirical research process and analysis. The following methods were used in the course of the empirical research: pedagogical observation and situational analysis. At the end of the qualification paper – the author herself expresses her conclusions about the knowledge acquired in the qualification work and makes suggestions for other teachers. Qualification paper consists of - 36 pages, number of tables - 12, number of annexes - 1, number of sources of information used - 23.
Fostering creativity in outdoor play for 4-5 year olds
Keywords: Izglītības zinātnes; Radošums; Kreativitāte; Iztēle; Aizrautība; Tēlainība