Ontoloģijas shēma topoloģiskas un ģeometriskas informācijas apstrādei - Ratnieks, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Ontoloģijas shēma topoloģiskas un ģeometriskas informācijas apstrādei” ir aprakstīti galvenie jēdzieni, kas saistās ar izvēlēto pētījuma tēmu, veikta izveide topoloģiskas un ģeometriskas informācijas ontoloģijai, kā arī veikta izveidotās ontoloģijas validācija. Ontoloģijas ir viens no mūsdienīgākajiem datu glabāšanas veidiem. Ontoloģijas tiek izmantotas daudz dažādās nozarēs, piemēram, medicīnā un datorikā. tomēr, lai ontoloģijas būtu noderīgas arī, piemēram, ģeogrāfisko informāciju sistēmās, ir nepieciešams definēt ģeogrāfiskas, ģeometriskas un topoloģiskas attiecības. Šī darba mērķis ir aprakstīt un atrast veidus, kā izveidot ontoloģiju, kurā būtu iekļautas toploģiskas un ģeomteriskas attiecības. Izveidoto ontoloģiju pēc tam ar dažādiem rīkiem būtu nepieciešams notestēt.

he bachelor's thesis “Ontology scheme for processing topological and geometric information” describes the main concepts related to the chosen research topic, the creation of the ontology of topological and geometric information, as well as the validation of the created ontology. Ontologies are one of the most modern ways of storing data. Ontologies are used in many different industries, such as medicine and computing. However, for ontologies to be useful in, for example, geographic information systems, it is necessary to define geographical, geometrical and topological relationships. The aim of this work is to describe and find ways to create an ontology that includes topological and geometric relationships. The created ontology would then need to be tested with various tools.
Ontology scheme for processing topological and geometric information
Keywords: Datorzinātne; Ontoloģijas; RCC8; OWL; Telpiskās attiecības; Dabiskā valoda