Neatkarīgā audita mērķi, norise un riski - Raita, Andra (Latvijas Universitāte, 2010)
Diplomdarba “Neatkarīgā audita mērķi, norise un riski” mērķis ir izpētīt neatkarīgā audita norisi reāli eksistējošā uzņēmumā un izvērtēt nepilnīgas un nepatiesas informācijas atklāšanas iespējamību uzņēmuma gada pārskatos. Diplomdarbā ir atspoguļoti auditēšanas procesa posmi, to mērķi, problēmas, savstarpējās sakarības un audita pierādījumu iegūšanas metodes. Galvenā pētījuma problēma – kā atklāt nepilnīgu vai nepatiesu informācijas sniegšanu uzņēmumu finanšu pārskatos. Diplomdarbā atspoguļoti arī jautājumi par uzņēmuma iekšējo auditu un tā lomu uzņēmuma iekšējās kontroles sistēmas uzraudzībā un novērtēšanā. Diplomdarbā no auditora redzes viedokļa atspoguļoti arī svarīgākie bilances un peļņas vai zaudējumu aprēķina posteņi, kurus nepieciešams analizēt detalizētāk, lai novērtētu tendences attiecībā uz būtisku datu neatbilstību, kā arī ir apskatīti nodokļu audita specifiskie jautājumi auditējot uzņēmumu. Diplomdarba noslēguma daļā ir apskatīti jautājumi par audita darba dokumentāciju un tās lomu auditora darbā. Auditora darba dokumenti ir nepieciešami arī auditora darba kvalitātes novērtēšanai. Diplomdarbā ir izmantota svarīgāko finansiālo rādītāju, sakarību un tendenču analīze, anketēšana, nejaušā izlases metode, atsevišķu procedūru novērošana dabā, materiālo vērtību esamības pārbaude, ka arī citas audita procedūras. Diplomdarbs sniedz teorētiskās zināšanas un praktiskās iemaņas par finanšu pārskatu audita veikšanu atbilstoši patreiz spēkā esošajai LR likumdošanai un Starptautiskajiem revīzijas standartiem. Diplomdarbā galvenā uzmanība pievērsta jautājumiem finanšu pārskatu audita mērķiem, iespējamajiem audita riskiem, audita stratēģisko plānošanai, pierādījumu iegūšanas metodēm un darba dokumentiem. Diplomdarba apjoms ir 67 lpp., tajā ir 4 tabulas , 4 grafiskie attēli un 5 pielikumi.

The main aim of the present Graduation’s paper “Purpose, process and risks of An Independent Audit” is to study a process of an independent audit in real existent company and to find out a possibility of disclosing of incomplete or false information in enterprise’s financial reports. Stages of the process of auditing, their goals, problems, interconnection, and methods of obtaining auditing evidence are reflected in the present Graduation’s paper. The main study – how to disclose provision of incomplete or false information in financial reports of enterprises. Graduation’s paper deals also with issues of internal audit of an enterprise and its role in monitoring and evaluating the system of internal control of an enterprise. Graduation’s paper discloses also the most important (from the point of view of auditor) items of balance sheet and profit and loss statement, which should be analysed in a more detailed way in order to assess trends as regards discrepancies in important data, as well as discusses the specific issues of tax audit during auditing in an enterprise. The end part of the present Graduation’s paper deals with issues of audit documentation and its role in the work of auditor. Work documents of an auditor are necessary also for evaluation of the quality of auditor’s work. Qualitative research strategy and educational research design are used in Graduation’s paper – analysis of the most important financial indexes, interconnections, and trends, interviews or questionnaires, method of random choice, observation of separate procedures on site, audit of existence of material values, as well as other audit procedures. The present Graduation’s paper provides theoretical knowledge and practical skills of auditing financial reports in accordance with the effective legislation of the Republic of Latvia and International Auditing Standards. The main attention in the Graduation’s paper is paid to issues of the goals of audit of financial reports, to possible risks of audit, to strategic planning of audit, as well as to methods of obtaining evidence and to work documents. Graduation’s paper consists of 67 pages, contains 4 tables, 4 profiles, and 5 annexes.
Purpose, process and risks of An Independent Audit
Keywords: Ekonomika