Darbinieku motivācijas problēmas un risinājumi Valsts robežsardzē - Garbars, Normunds (Latvijas Universitāte, 2007)
Patlaban Valsts pārvaldes iestādes izjūt arvien lielāku konkurenci darbinieku piesaistīšanā un noturēšanā gan savā starpā gan no Latvijas uzņēmumu puses, kuri šobrīd ir spiesti konkurēt savā starpā ne tikai par klientiem, bet arī par darbiniekiem. Šajā konkurencē noteicošā loma ir personāla politikai. Valsts robežsardze situāciju personāla politikas jomā raksturo ievērojama kadru mainība, personāla zema ieinteresētība iestādes funkciju maksimāli efektīvā izpildē. Esošajā situācijā personāla profesionalitātes un darba efektivitātes attīstībai nenovērtējama loma ir personāla motivācijai. Pētījuma mērķis ir izpētot Valsts robežsardzes personāla profesionālās darbības motivācijas sistēmu, izvērtēt tās efektivitāti, noteikt darbinieku motivācijas problēmas Valsts robežsardzē un izstrādāt rekomendācijas par motivācijas sistēmas efektivitātes un turpmākās attīstības iespējām. Pētījumā tika noskaidrots, ka Valsts robežsardzes motivācijas sistēmu veido tikai tādi motivācijas elementi, kuri ir noteikti Valsts pārvaldes darbību reglamentējošos likumdošanas un normatīvajos aktos. Sistēma balstās uz stimulējošās motivēšanas teorijas principiem. Uzsvars galvenokārt tiek likts uz pozitīvās un sodīšanas stimulēšanas metodēm. Sistēmas pamat uzsvars – materiālie stimuli. Esošā motivācijas sistēma nodrošina zināmu Valsts robežsardzes konkurētspēju ar privāto sektoru jaunu darbinieku piesaistīšanas un esošo darbinieku noturēšanas jomā, tajā pat laikā sistēma nestimulē darbinieku individuālo motivāciju jo pastāv normatīvo aktu nepilnības un sistēmas elementu neefektīva realizācija.

ANNOTATION Nowadays the Institutions of the State Administration experience an ever bigger competition with the recruitment and the retention of the staff both within its system and from the Latvian companies which have to compete among themselves not only for the customers but for the personnel as well. The personnel policy plays a vital role in this competition. The situation in the field of the personnel policy with the State Border Guard is characterized with a considerable labour turnover and a low level of participation of the personnel in the execution of the Institution’s functions as effective as possible. In this situation the invaluable role in the development of the personnel professionalism and labour effectiveness is played by the personnel motivation. The goal of the research is to examine the system for the State Border Guard personnel professional motivation, evaluate its effectiveness, determine the problems with the personnel motivation in the State Border Guard and produce recommendations for the further opportunities for the effectiveness of the motivation system and the further development. In this research the author has determined that the system for the motivation at the State Border Guard is formed of only those motivation elements which have been foreseen by the legislative and standard acts regulating the operations of the State Administration. The system is based upon the principles of the stimulating motivation theory. The main epmhasis is put on the positive and the punitive methods of the stimulation. The main emphasis of the system is the material stimulus. The existing motivation system ensures a certain competitiveness of the State Border Guard with the private sector with the recruitment and the retention of the staff, though at the same time this system does not encourage the individual motivation of the employees due to the deficiencies of the standard acts and the inefficient realization of the motivation elements within the system.
Problems and solurtions of staff motivation in the State border guard
Keywords: Vadībzinātne