Mutes dobuma kopšana ednotraheāli intubētiem pacientiem - Loika, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2015)
Pētījuma tēma ir „Mutes dobuma kopšana ednotraheāli intubētiem pacientiem”. Pētījumā tika izmantota kvalitatīvā metode. Lai sasniegtu pētījuma mērķi izmantota kvalitatīvā pētījuma metode. Pētījuma instrumenti ir intervija un novērošana. Intervijā piedalījās 6 respondenti –māsas, kuras strādā intensīvās terapijas (IT) nodaļā. Māsas ir sertificētas un darba pieredzi IT nodaļā vairāk nekā 3 gadi. Visām māsām bija līdzīgi apstākļi, intervijas notika pēc pusdienlaika. Tika novēroti pacienti, kas atrodās IT nodaļā un ir endotrahiāli intubēti. Pētījumā tika novēroti 6 respondenti, kuri bija endotraheāli intubēti ilgāk par trim dienām. Novērošanā piedalījās respondenti no 18 gadu vecuma. Katrs pacients tika novērots divas reizes, pirmajā intubācijas dienā un trešajā intubācijas dienā. Pētījuma vajadzībām tika izveidoti divi instrumenti intervijas jautājumi un novērošanas protokols, lai sasniegtu pētījuma mērķi, noskaidrot mutes dobuma kopšanas principus ednotraheāli intubētiem pacientiem. Pētijuma laikā tika noskaidrots, ka obligātā mutes dobuma kopšana, kuru veic divas reizes diennaktī izmanto kombinēto tehniku. Mutes dobuma kopšana, kuru veic pēc vajadzības, biežāk tiek izmantota mehaniskā tehnika. Pētījuma jautājumi: Kāda mutes dobuma kopšanas tehnika tiek izmantota ednotraheāli intubētiem pacientiem? Kā noteikt tehnikas izvēli mutes dobuma kopšanā? Kāds stavoklis liecina par sprūdeņa maiņu?

The name of the Research Paper is - "The nursing process of the patient with endotrcheal tube". To acheive the goal, the qualitative method has been used in the Research Paper by the author. For the research the author has used interview and attendance. 6 respondents participated in the interview, all they were nurses. For the research the author has choosen nurses from IT x unit. All the nurses were sertificated and well experienced. For the interview were choosen indentical conditions and the interview took part after the dinner time. By answering the questions nurses gave their permition for the participation in the research. 12 questions were prepared for the interview with patients.The time for the interview is from 3 to 8 minutes. For the interview were adopted intansive care patients with endotrcheal tube presence. During the research 6 respondents were observed, each of them was endotracheal intubated during 3 days and more. All the respondents were at the age 18 and more. Each of the respondent was observed twice - firstly, when he/she was intubated for the first time, secondly on the third day after the intubation. To clarify the principle of endotrachial intubated patient oral cavity nursing process for the research there was developed two instruments - questions for the interview and the inpectation act. During the research there was cleared up, that for the essential oral cavity hygiene, that was realised twice a day, there is necessery to use the combined technique. For the every day oral cavity hygiene the mechanical technique is used. The questions for the research: What is the name of the oral cavity hygiene method technique, that is used for the endotracheal intubated patients? How to choose the technique method for the oral cavity hygiene? How to understand that it is timeto change the fixator?
The nursing process of the patient with endotrcheal tube
Keywords: Medicīna; mute; mutes dobums; mutes dobuma kopšana; ednotraheāli intubēts pacients; intubācija