Bronhiālās astmas ārstēšanai izmantojamo zāļu aprite dažādās Latvijas reģionu aptiekās 2016. gadā - Čerņeviča, Žanna (Latvijas Universitāte, 2017)
Bronhiālā astma ir plaši izplatīta slimība, kas skar vairāk nekā 30 miljonu cilvēku. Latvijā ar astmu slimo 1% iedzīvotāju. Šī darba mērķis bija noskaidrot bronhiālās astmas ārstēšanā izmantojamo medikamentozo terapiju atšķirības dažādās Latvijas reģionu aptiekās, balstoties uz Pasaules Astmas iniciatīvas organizācijas (GINA) 2016.gada izstrādātajām vadlīnijām. Tika iegūti rezultāti, ka astmas kontrolēšanai paredzēto medikamentu izvēle visās piecās aptiekās atbilst GINA 2016. gada izstrādātajām vadlīnijām.. Priekšroka visās aptiekās tiek dota IGK kombinācijā arβ2 agonistu grupas medikamentiem. Vispieprasītākais medikaments ir īsas darbības inhalējamais β2 agonists – salbutamols. Apstrādājot iegūtos datus, tiek secināts, ka ārsti reti izraksta fosfodiesterāzes inhibitoru- teofilīnu un sistēmiskās darbības IGK, savukārt visbiežāk izrakstītais IGK/GDBA kontroles medikaments ir salmeterola un flutikazona kombinācija. LTRA astmas ārstēšanai izmanto tikai 10,99% gadījumu no visa astmu ārstējošo medikamentu skaita.

Bronchial asthma is widespread disease that affects more than 30 million people.. In Latvia there is 1% of population what suffers from asthma. The aim of this work is to clarify the differences of asthma drug therapy, which are used in the pharmacies in different regions of Latvia, based on the GINA 2016 guidelines. The performed analysis of the data showed that the choice of doctors for asthma medications in all 5 selected pharmacies is quite similar. ICS/LABA drugs were preferred in all pharmacies. The most demanded drug was inhaled short action β2 agonist – salbutamolum. doctors were prescribing low doses of phosphodiesterase inhibitors- theophylline and oral corticosteroids seldom. On this study the most often prescribed ICS/LABA controller in selected pharmacies was combination of salmeterolum andfluticasonum. LTRA for treating asthma were used only in 10.99% cases of prescribed medications.
Drugs used to treat bronchial asthma that are available in pharmacies in different regions of Latvia in 2016
Keywords: Farmācija; Bronhiālā astma; GINA; medikamentozā terapija; aprite aptiekā