Orgāni uz čipa modelis un to potenciāls pirmsklīnisko pētījumu veikšanai - Stegmane, Dita (Latvijas Universitāte, 2024)
Aizkuņģa dziedzera duktālā adenokarcinoma ir ļoti izturīga pret pašreizējām terapijām, kas rada nepieciešamību pēc individuāli personalizētu pieeju zāļu skrīningiem. Ir aktualizēti pētījumi ar aizkuņģa dziedzeru šūnu kultūru terapijā. Šādas 3D šūnu kultūras spēj imitēt dažādu orgānu fizioloģiskus un patofizioloģiskus procesus laboratorijas apstākļos, kas paver iespēju izveidot orgāni uz čipa modeli. Bakalaura darba mērķis ir izveidot aizkuņģa dziedzera organoīdu uz čipa modeli, kas būtu pamats tālākai aizkuņģa dziedzera slimību izpētei, audzēju mikrovides pētīšanai, kā arī dažādu vielu iedarbībai. Darba gaitā tika sagatavots mikrofluīdikas čips, HUVEC šūnu uzsēšana uz čipa, šūnu skaitīšana, tāpat arī cilvēka aizkuņģa dziedzera duktālās adenokarcinomas organoīdu uzsēšana uz čipa, šūnu fiksēšana plūsmā, kā arī iezīmēšana ar antivielām.

Pancreatic ductal adenocarcinoma is highly resistant to current therapies, which calls for a personalised approach to drug screening. Research with pancreatic cell culture in therapy has been updated. Such 3D cell cultures are able to mimic physiological and pathophysiological processes of different organs under laboratory conditions, which opens the possibility to create organs-on-a-chip models. The aim of the bachelor thesis is to develop a pancreatic organoid-on-a-chip model as a basis for further research on pancreatic diseases, the tumour microenvironment and the effects of different substances. The work included the preparation of a microfluidics chip, plating of HUVEC cells on-chip, cell counting, plating of human pancreas ductal adenocarcinoma organoids on-chip, cell fixation in flow, as well as antibody labelling.
Organs-on-a-chip model and their potential for pre-clinical studies
Keywords: Farmācija; aizkuņģa dziedzeris; organoīdi; orgāni uz čipa; HUVEC šūnas