Gramnegatīvo baktēriju rezistences pret antibakteriālajiem līdzekļiem un ēterisko eļļu antibakteriālās aktivitātes noteikšana - Kālberga, Ketlīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Aktualitāte: Antibakteriālā rezistence ir globāla problēma, kas kļūst arvien nopietnāka. Uzlabot cilvēku izpratni par antibakteriālo rezistenci, lai novērstu problēmas pasliktināšanos, kā arī atrast jaunus līdzekļus infekciju ārstēšanai ir primāri svarīgi. Potenciāls pretmikrobu līdzeklis varētu būt ēteriskās eļļas. Mērķis: Noteikt gramnegatīvo baktēriju izolātus TOS 2022. gadā un analizēt rezistenci pret antibakteriālajiem līdzekļiem un ēteriskajām eļļām. Rezultāti: Kopumā tika ievākti 624 gramnegatīvo baktēriju paraugi, no kuriem 26% bija multirezistenti un 12% bija ekstensīvi rezistenti. Biežākā ekstensīvā rezistence tika noteikta A. baumannii 54,5% gadījumu. Lielākais MAR indekss tika noteikts A. baumannii (0,52) un K. pneumoniae (0,34). Veicot testus ar ēteriskajām eļļām, spēcīgākā antibakteriālā iedarbība tika noteikta oregano eļļai, taču vājākā - smiltsērkšķu eļļai. Atslēgvārdi: Antibakteriālā rezistence, multirezistence, gramnegatīvās baktērijas, ēteriskās eļļas.

The topicality: Antibacterial resistance is a growing global problem. Improving people's understanding of antibacterial resistance to prevent the problem from worsening, as well as finding new ways to treat infections, is of primary importance. Essential oils could be a potential antimicrobial agent. The aim: Determine all gram-negative bacteria isolates in the Traumatology and Orthopaedic Hospital in 2022 and analyse their resistance to antibacterial agents and essential oils. Results: A total of 624 samples of gram-negative bacteria were collected, of which 26% were multiresistant and 12% were extensively resistant. The most frequent extensive resistance was determined in A. baumannii in 54.5% of cases. The highest MAR index was determined for A. baumannii and K. pneumoniae - 0.52 and 0.34, respectively. When conducting tests with essential oils, the strongest antibacterial effect was determined for oregano oil, but the weakest for sea buckthorn oil. Keywords: Antibacterial resistance, multiresistance, gram-negative bacteria, essential oils.
Detection of resistance to antibacterial agents and antibacterial activity of essential oils in gramnegative bacteria
Keywords: Farmācija; Antibakteriālā rezistence; multirezistence; gramnegatīvās baktērijas; ēteriskās eļļas