Budisma idejas Nīčes interpretācijā - tās kritika - Balode, Amanda (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darba “Budisma idejas Nīčes interpretācijā - tās kritika” pētījuma problēma ir Nīčes paustie uzskati par budismu. Izvirzu tēzi, ka Nīčes uzskati par budisma koncepcijām bija nepilnīgi un Nīče ir nepareizi interpretējis fundamentālas budisma koncepcijas, tādēļ ir izdarījis nepamatotus apgalvojumus par budismu. Pētījuma veikta ideju un koncepciju analīze un pausta kritika par Nīčes un budisma ideju savstarpējo sakarību un mijiedarbību. Darbs sadalīts piecās nodaļās, pirmā ir ar vēsturisku ievirzi, savukārt otrā aplūko Nīčes ieinteresētības budismā iemeslus. Trešajā, ceturtajā un piektajā nodaļā sniegta padziļināta koncepciju analīze un diskusija. Pētījuma gaitā izpētīju Nīčes un budisma ideju līdzības un atšķirības, kā arī budisma nozīmi Nīčes filosofijā. Pētījuma rezultātā apstiprinu izvirzīto tēzi, kā arī konstatēju iemeslus, kas varētu būt par pamatu Nīčes maldīgajiem uzskatiem par budisma koncepcijām.

This master’s thesis “Nietzsche’s interpretation of the ideas of Buddhism: a critique” deals with the views on Buddhism that can be found in Nietzsche’s philosophy. Nietzsche’s views on the concepts of Buddhism are deficient and Nietzsche has misinterpreted fundamental conceptions of Buddhism, thereby making unreasonable assertions. The research also contains a critique of the relationship of ideas of Nietzsche and Buddhism. The master’s thesis is divided in five chapters, the first of which provides a historical background. The second one deals with the resons of Nietzches interest. The third, fourth and fifth chapters contain in-depth analysis and discussion of conceptions. In this study, the author researched similarities and differences between the ideas of Nietzsche and Buddhism and the significance of the concepts of Buddhism in Nietzsche’s philosophy. In conclusion, the thesis is affirmed and possible underlying reasons for Nietzsche’s misconceptions are identified.
Nietzsche's interpretation of the ideas of Buddhism: a critique
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne