Morālās spriešanas saistība ar altruismu - Vecgrāve, Ance (Latvijas Universitāte, 2022)
Šā pētījuma mērķis bija izzināt, vai pastāv un kāda ir morālās spriešanas un altruisma saistība pieaugušo izlasē (18–64 gadi). Tika izvirzīti divi pētījuma jautājumi. Pirmkārt, vai un kāda saistība pastāv starp morālo spriešanu un altruismu? Otrkārt, kā morālā spriešana prognozē altruismu, kontrolējot vecumu, dzimumu un izglītības līmeni? Kopā pētījumā piedalījās 315 respondenti. Lai atbildētu uz pētījuma jautājumiem, tika izvēlēts Morālo spriedumu tests un Altruisma pašaptaujas skala. Rezultāti rāda, ka pastāv negatīva un ļoti vāja saistība starp morālo spriešanu, ko raksturo izvairīšanās no soda, un altruismu. Morālā spriešana neprognozē altruismu, toties altruismu skaidro izglītības līmenis.

The aim of this research was to explore if and what kind of relationship exists between moral reasoning and altruism in a sample of adults (aged 18–64 years). Two research questions were raised. First, is there and what kind of relationship exists between moral reasoning and altruism? Second, how does moral reasoning predict altruism, controlling for gender, age, and educational level? A total of 315 respondents took part in the research. To answer to the research questions, Moral Judgment Test and Self-Report Altruism Scale were chosen. The results show that there is a negative and very weak correlation between moral reasoning described by avoiding punishment and altruism. Moral reasoning does not predict altruism; however, altruism is predicted by educational level.
The Relationship Between Moral Reasoning and Altruism
Keywords: Psiholoģija; morālā spriešana; altruisms; dzimums; vecums; izglītības līmenis