Lokālā stereotesta izstrāde stereoanomālijas novērtēšanai - Gulbe, Annija (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 40 lapām. Tas satur 25 attēlus, 3 tabulas, 37 literatūras avotu atsauces. Darba mērķis – izstrādāt jaunu, datorizētu smalko disparitāšu lokālās stereoredzes novērtēšanas testu un izpētīt, vai stereoanomālija ir novērojama pie saīsināta stimula demonstrēšanas ilguma. Tika izstrādāts datorizēts anaglifu tipa stereoredzes novērtēšanas tests. Dalībnieku uzdevums – diferencēt, kā stimuls vērts pret references objektu. Pētījumā piedalījās 52 dalībnieki, pusei no dalībniekiem bija normāla stereoredze un pusei izpaudās viena no stereoanomālijām. Dalībniekiem ar normālu stereoredzi bija labāks stereoslieksnis un atbildes laiks, kā arī zemāks kļūdu skaits, nekā dalībniekiem ar stereoanomāliju.

Master thesis is written in Latvian. It contains 40 pages, 25 figures, 3 tables, and 37 references. Purpose for thesis was to make a new local stereotest with fine disparities to evaluate whether the limited duration of demonstrated stimulus affects the performance of crossed and uncrossed disparity perception in depth. The new stereotest was based on local stereopsis, designed as red-blue anaglyph computer program to evaluate stereopsis. The participant had to indicate how the stimulus is in relation to reference object. Total amount of participants was 52. Half of the participants had normal stereopsis and the other half one of stereoanomalies. Participants with normal stereopsis had better stereoacuity, response time and accuracy then stereoanomalous.
Development of local stereotest for evaluation of stereoanomaly
Keywords: Fizika; stereoredze; stereoanomālija; krustotā un nekrustotā disparitāte; atbildes laiks