Nephila clavipes flageliformā spidroīna strukturālie un biokonjugācijas pētījumi - Metlāns, Rimants (Latvijas Universitāte, 2021)
Nephila clavipes flageliformā spidroīna strukturālie un biokonjugācijas pētījumi Metlāns R., darba vadītājs zinātn. asist., Mg. biol. Jēkabs Fridmanis, darba vadītājs Dr. biol., prof. Kaspars Tārs, bakalaura darbs, 47 lappuses, 19 attēli, 3 tabulas, 47 literatūras avoti, 2 pielikumi. Latviešu valodā. Bakalaura darba literatūras apskatā apkopota vispārīga informācija par proteīniem, to uzbūvi un funkcijām, zirnekļu zīdu, tā uzbūvi, domēnu īpatnībām, proteīnu kristalizēšanas procesu un PEGilēšanas reakcijām. Bakalaura darba eksperimentālajā daļā FlagSpNT proteīnā tika ieviesta selenometionīna iezīme un tika optimizēti tā kristalizācijas apstākļi līdz tika iegūts monokristāls. Izmantojot to, zinātnieki no Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra noteica FlagSpNT struktūru. Tika optimizēti Flag1rep proteīna ekspresijas un attīrīšanas apstākļi un veikta PEGilēšanas reakcijas optimizācija.

Structural and bioconjugation studies of Nephila clavipes flagelliform spidroin Metlāns R., supervisor Mg. biol. Jēkabs Fridmanis, supervisor Dr. biol., prof. Kaspars Tārs, bachelor's thesis, 47 pages, 19 figures, 3 tables, 47 literature references, 2 appendices. In Latvian. The literature review of bachelor's thesis contains general information about proteins, their structures and functions, spider silk, its structural and individual domain features, protein crystallization process and protein PEGylation. In the experimental part FlagSpNT was labelled with selenomethionine. Its crystallisation conditions were optimised to a degree where formation of a monocrystals was observed. From them, an X-ray diffraction pattern was obtained which was used by scientists from Latvian Biomedical Research and Study Centre for protein structure calculation. Additionally, expression, purification and PEGylation reactions of Flag1rep protein were optimized.
Structural and bioconjugation studies of Nephila clavipes flagelliform spidroin
Keywords: Ķīmija; ZIRNEKĻU ZĪDS; SPIDROĪNI; E. coli; KRISTALIZĒŠANA; PEGILĒŠANA