Vecāku attieksmes saistība ar pusaudžu zēnu agresivitātes un trauksmes līmeni - Šnaidere, Elizabete (Latvijas Universitāte, 2020)
Pētījuma mērķis ir noskaidrot iespējamo korelāciju starp vecāku attieksmes rādītājiem un pusaudžu zēnu agresivitātes un trauksmes rādītājiem. Pētījumā piedalījās 20 pusaudži zēni (14-15 gadi) un viņu vecāki (mātes un tēvi). Vecāki aizpildīja A. Vargas un V. Stoļina vecāku attieksmes testu, savukārt pusaudžiem tika piedāvāti divi instrumenti: Basa –Darka metode (Buss & Durkee, 2017), kas aptver skalas: fiziska agresija, netieša agresija, aizkaitināmība, negatīvisms, aizvainojums, aizdomīgums, verbāla agresija un vainas sajūta. Izmantota versija krievu valodā, ko pusaudžiem adaptējuši A. Hvans, J. Zaicevs un J. Kuzņecova. Tāpat izmantota Trauksmes stāvokļa skala (State-Trait Anxiety Inventory, STAI) trauksmes stāvokļa un trauksmes īpašības noteikšanai. Latvijā aptauju adaptējusi Daina Škuškovnika (2004). Pētījuma rezultāti atklāj mātes attieksmes sakarību ar bērna trauksmi, secināms, ka Situatīvā trauksme samazinās, ja pieaug mātes Sadarbības vai Kontroles attieksmes vērtības. Savukārt, Personīgā trauksme samazinās, ja pieaug mātes Kontroles vai samazinās Pieņemšana-noraidīšana attieksmes vērtības. Apskatot kopumā mātes attieksmes sakarību ar bērna agresiju, secināms, ka Naidīguma indekss samazinās, ja pieaug mātes Kontroles attieksmes vērtības vai samazinās Pieņemšanas-noraidīšanas, Simbiozes vai Mazais neveiksminieks attieksmes vērtības. Savukārt, Agresijas indekss samazinās, ja pieaug mātes Kontroles attieksmes vērtības. Apskatot tēvu attieksmes sakarību ar bērna trauksmi, secināms, ka Situatīvā trauksme samazinās, ja pieaug tēva Sadarbības vai samazinās Pieņemšana-noraidīšana attieksmes vērtības. Apskatot tēva attieksmes sakarību ar bērna agresiju, secināms, ka Naidīguma indekss samazinās, ja samazinās tēva Pieņemšanas-noraidīšanas attieksmes vērtības. Savukārt, Agresijas indekss samazinās, ja pieaug tēva Sadarbības attieksmes vērtības vai samazinās Pieņemšanas-noraidīšanas attieksmes vērtības.

The aim of the study is to determine the possible correlation between parental attitudes and teenage boys' aggression and anxiety rates. 20 teenage boys (14-15 years old) and their parents (mothers and fathers) took part in this study. Parents completed Vargas and V. Stolin's parental attitude test, while teenagers were offered two tools: Buss & Durkee method, 2017 which contains scales like: physical aggression, indirect aggression, irritability, negativity, resentment, suspicion, verbal aggression and feeling of guilt. Russian version adapted for teenagers byA. Hvan, J. Zaicev un J. Kuznecova. A State-Trait Anxiety Inventory, STAI was used as well to determine the state and nature of anxiety. Daina Skuskovnika adapted the survey in Latvia (2004) The results of the study reveal the relation of mother's attitude and the child's anxiety. It’s concluded that Situational Anxietydecreases if the values of the parent 's Cooperation or Control attitude increase.Personal anxiety decreases as maternal Control increases or Acceptance-Rejection attitude value decreases.Exploring the relation between the mother's attitude and the child's aggression in general, it’s concluded that the Hostility Index decreases if the values of the mother's Control attitude increase or the values of the Acceptance-Rejection, Symbiosis or The little loser attitude decrease. Though, the Aggression Index decreases as the values of the mothers Control attitude increase. Exploring father’s attitude relation to child’s anxiety, it’s concluded that the Situational anxiety decrease if the values of father’s Cooperation increases, or father’s Acceptance- Rejection attitude value decreases. But Aggression index decreases, if the values of father’s Cooperation attitude increases, or Acceptance- Rejection attitude value decreases.
Relationship of Parental Attitude to the Level of Agressiveness and Anxiety of Adolescent boys
Keywords: Psiholoģija; vecāku attieksme; pusaudži; agresivitāte; trauksme