Smilšaino un vājo grunšu izplatība Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā - Potapovičs, Oskars (Latvijas Universitāte, 2008)
Maģistra darba “Smilšaino un vējo grunšu izplatība Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā” pētījuma mērķis ir izpētīt smilšainās un biogēnās gruntis, to izplatību un īpašības Jelgavas pilsētas administratīvajā teritorijā. Pētījuma aktualitāti nosaka nepieciešamība straujā būvniecības attīstība Jelgavas pilsētā, tajā skaitā teritorijās, kas līdz šim nav tikušas pētītas vai ir pētītas nepietiekoši. Tie ir objektīvi riski un tos var mazināt izstrādājot teritorijas inženierģeoloģisko apstākļu rajonēšanas karti, kurā atsevišķi tiktu norādītas papildus detalizētāki pētītas šeit izplatītākās vājās gruntis – smilšainās aluviālās un biogēnās gruntis. Šāds pētījums ļaus pašvaldībai ievērojami ietaupīt laiku, materiālos līdzekļus un samazinās neveiksmīgas būvniecības, kā arī neatbilstošu būvatļauju izsniegšanas riskus. Pētījumā sniegts teritorijas vispārīgs raksturojums, lauku un laboratorijas darbos izmantoto iekārtu un metožu, kā arī pētīto grunšu un to īpašību raksturojums. Balstoties uz pētījuma rezultātiem, tika sagatavota pētījuma teritorijas faktiskā materiāla karte, aluviālo nogulumu karte, Jelgavas pilsētas inženierģeoloģisko apstākļu karte. Atslēgas vārdi: inženierģeoloģiskie apstākļi, apstākļu rajonēšana, Jelgavas pilsēta.

Aim of master paper’s "Distribution of sandy and weak soils in administrative territory of Jelgava city" research is studying sandy and biogenic soils, it’s distribution and features. Urgency of research data is caused by increases of rates of growth of construction in the city of Jelgava and also in adjoining territories where before either were not studied at all, or were studied there is not enough. Objective risks can be reduced to a minimum having made the map of engineering - geological conditions where separately was in more detail are specified territories with week soils - alluvial and biogenic. Generalization of these data can save time and material means appreciably. In research the general characteristic of investigated territory, the characteristic of used adaptations and methods and also properties investigated soils are given. On the basis of results of research were prepared tne map of fact material, alluvial and a map of various engineering-geological conditions. Keywords: subdivisioned by conditions , engineering-geological conditions, Jelgava city.
Distribution of sandy and weak soils in administrative territory of Jelgava City
Keywords: Ģeoloģija