Reklāmas fotogrāfijas semiotiskā analīze: Skatiena teorija reklāmas efektivitātes novērtēšanā žurnālā „Vogue” - Buša, Laima (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darba „Reklāmas fotogrāfijas semiotiskā analīze: Skatiena teorija reklāmas efektivitātes novērtēšanā žurnālā „Vogue”” mērķis ir noskaidrot, kādas ir skatiena funkcijas, nozīme un ietekmes principi reklāmas komunikācijas kontekstā un tās efektivitātes nodrošināšanā, un kādas ir iespējas to pētīt, izmantojot semiotikas analīzi. Darba teorētiskā daļā apskatīta teorijas par semiotiku, skatiena komunikatīvajiem un sociālajiem aspektiem un reklāmu. Pētījuma veikšanai izmantota vizuālā kontentanalīze, semiotiskā analīzes un respondentu aptauja. Pētījuma rezultāti norāda uz skatiena reprezentāciju komplekso struktūru: tā uztvere ir atkarīga no dažādu blakus faktoru ietekmes. Lai gan skatiens no respondentu puses netika definēts kā viens no būtiskākajiem uzmanības piesaistīšanas līdzekļiem reklāmās, tas var tikt izmantots kā uzmanības piesaistīšanas līdzeklis un ir vērā ņemams reklāmas uztveri modelējošs faktors, pat, ja skatītājs to var neapzināties. Atslēgas vārdi: semiotika, skatiens, Skatiena teorija, uzmanības piesaistīšana, reklāma.

The objective of Master thesis “Semiotic analysis of advertising photography: assessment of advertising efficiency in „Vogue” magazine by using gaze theory” is to clarify what are the functions, meanings and the impact of the gaze as a part of advertising communication and what is the possibility to analyze it by using the semiotic analysis. The theoretical part deals with the theory of semiotics, advertising and communicative and social aspects of the gaze. Visual content and semiotic analysis and survey were used as research methods. Results of the study point out representation of the gaze as a complex structure: the perception depends on various factors. While respondents didn’t define gaze as one of the most important stimuli for getting their attention, it can be used as a tool for attracting attention and it is a considerable factor for modeling the perception of advertising, even if the viewer may not be aware of it. Keywords: semiotics, gaze, Gaze theory, attention, advertising.
Semiotic analysis of advertising photography: assessment of advertising efficiency in „Vogue” magazine by using gaze theory
Keywords: Komunikācijas zinātne