Darba devēja uzteikums darbinieka uzvedības dēļ. - Strazda, Dace Katrīna (Latvijas Universitāte, 2021)
Bakalaura darba tēma ir “Darba devēja uzteikums darbinieka uzvedības dēļ”. Pētot pieejamo tiesu praksi šajā nozarē var secināt, ka šī tēma nezaudē aktualitāti, pamatojoties uz lielo tieslietu skaitu šajā nozarē. Lai arī Darba likumā ir precīzi uzskaitīti uzteikuma pamati, tomēr daži no tiem rada neskaidrības. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot darba tiesisko attiecību izbeigšanās veidus Latvijas Republikā, saistībā ar darba devēja uzteikumu, analizējot to tiesiskos pamatus un biežākos iemeslus. Darba uzdevums ir pētīt vienu no uzteikumu grupām- darba devēja uzteikums darbinieka uzvedības dēļ. Analizējot uzteikumu veidus sniegt to skaidrojumus, izdarīt secinājumus kā arī iespējamos problēmu risinājumus. Analizēt citu Baltijas valstu regulējumu un pievērst uzmanību atšķirībām. Pētījumā rezultāta izdarīti secinājumi, par darba devēja uzteikuma pamatu nepilnībām, priekšnoteikumiem un piemērošanas kārtību.

The subjekt of the bachelor’s is “Employer’s termination, that related to employee behavior.” Analyzing accessible judical practise in the Republic of Latvia, becouse of the many cases in this regard, can be concluded that this subjekt doesn’t lose its actuality. Even if the Labour law accurately listed all the grounds of termination, some of them are confusing. The goal of this bachelor thesis is to determin dismissals of employment in Republic of Latvia related to employer’s termination, analyzing their legal bases and the most common reasons. The objectives of the bachelor thesis are to research one of the goups of terminations- employer’s termination, that related to employee behavior. Analyzing the tipes of terminations give explenations, conclusions and give possible solutions for issues. Analyzing other Baltic states regulation and draw attention on differences. Based on research, conclusions have been made about bases of termonation shortcomings, the preconditions and procedure for termination.
Employer’s termination, that related to employee behavior.
Keywords: Juridiskā zinātne; darbinieks; darba devēja uzteikums; uzteikuma kārtība; uzteikuma pamats; darbinieka uzvedība