Krievijas Federācijas īstenotā tautiešu politika Latvijā: deklarēto mērķu atbilstība tās faktiskajām izpausmēm - Vitkaua, Linda (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darbs “Krievijas federācijas īstenotā tautiešu politika Latvijā: deklarēto mērķu atbilstība tās faktiskajām izpausmēm” ir izstrādāts ar mērķi salīdzināt KF oficiāli īstenoto tautiešu politiku ar darbībām, kuras Latvijā veic nevalstiskās organizācijas. Teorētiskajā daļā apskatīts maigās un asās varas koncepts, nacionālā identitāte un konstitucionālās drošības aizsardzība. Darba praktiskajā daļā analizēta KF tautiešu politikas attīstība, to noteicošie dokumenti, kā arī krievvalodīgo iedzīvotāju intereses pārstāvošo organizāciju darbība Latvijā. Analizēti arī VDD publiskie gada pārskati, kuros iespējams identificēt izmaiņas politikas aktualitātēs. Noslēgumā veikti secinājumi par veikto darbību atbilstību oficiālajai KF tautiešu politikai. Galvenā pētniecības metode, kas izmantota darbā, ir dokumentu, kā arī interneta vietņu analīze.

The Master’s thesis “The Russian Federation's Nationalist Policy in Latvia: Conformity of Declared Goals with its Actual Expressions” has been made with a view to compare the policy formally implemented by RF with the activities carried out by non-governmental organisations in Latvia. The theoretical part deals with the concept of soft and sharp power, national identity and the protection of constitutional security. The practical part of the work analyses the development of the compatriot policy in RF, their documents, as well as the activities of organisations representing the interests of Russian-speaking community in Latvia. The public reports of Latvian State security service in which it is possible to identify changes in policy topics, are also analysed. Conclusions were reached on the compatibility of the activities carried out with the official policies of the RF. The main research method used in this work is analysis of documents as well as websites.
The Russian Federation's Nationalist Policy in Latvia: Conformity of Declared Goals with its Actual Expressions
Keywords: Politikas zinātne; maigā vara; tautiešu politika; drošība; "krievu pasaule"