Ārvalstnieku studijas Ķīnas Tautas Republikas vadošajās universitātēs - Ēdelmane, Lauma (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba tēma ir „Ārvalstnieku studijas Ķīnas Tautas Republikas vadošajās universitātēs”. Palielinoties Ķīnas ekonomiskajai ietekmei pasaulē, palielinās pieprasījums pēc ķīniešu valodas un kultūras speciālistiem, tādēļ aizvien vairāk ārvalstu studenti dodas studēt uz Ķīnu. Pētījuma galvenais mērķis ir padziļināta Ķīnas universitāšu pētniecība un ārzemju studentu, to skaitā latviešu studentu, studiju iespēju Ķīnas universitātēs apkopošana. Pētījums sastāv no četrām daļām. Pirmā daļa veltīta ķīniešu valodas attīstību veicinošo institūtu un to programmu iztirzājumam un analīzei, akcentējot ķīniešu valodas eksāmenu nozīmi valodas attīstībai ārvalstīs un eksāmenu sertifikātu lomu Ķīnas universitāšu uzņemšanas nolikumā. Otrajā daļā pētītas Ķīnas piedāvātās stipendiju programmas ārvalstu studentiem. Trešajā daļā apkopoti Ķīnas vadošo universitāšu reitingi un pētīta šo universitāšu attīstība, galvenās programmas un akadēmiskais stāvoklis. Ceturtajā daļā apkopoti un analizēti latviešu studentu, kuri mācījušies vai mācās Ķīnā, aptaujas dati. Bakalaura darba gaitā tika secināts, ka ārvalstu studentiem ir ļoti plašs stipendiju piedāvājums studijām Ķīnā, pēc dažādu reitingu apkopošanas noskaidrotas Ķīnas vadošās universitātes un apkopotas to galvenās studiju programmas. Darbs sastāv no 4 daļām, 8 nodaļām, 25 apakšnodaļām un 18 pielikumiem. Bakalaura darba apjoms ir 63 lapas.

The topic of this bachelor thesis is “Foreigner’s Studies at The Leading Universities of China”. After the rise of the economic influence of China in the world, the demand for Chinese language and culture experts increases, thereby more and more foreign students go to study to China. The main purpose of the work is a deep research of Chinese universities and the summarization of opportunities for foreign students, including Latvian students, to study in Chinese universities. The work consists of four parts. The first part is devoted to the development of the Chinese language institutions and the discussion and analysis of their programs, emphasizing the importance of the Chinese language exam in foreign countries and the exam certificate’s role of admission regulations of Chinese universities. The second part investigates the Chinese offered scholarship programs for foreign students. The third part collects the main ratings of the leading universities of China and investigates the development of universities, the main programs and their academic situation. The fourth part collects and analyses the data of survey of Latvian students who have studied in China. During the bachelor work, it was concluded that foreign students have a very broad offer of scholarships for studies in China. After summarising different ratings, the leading universities of China were determined and the main study programs were collected. The work consists of 4 parts, 8 eight chapters, 25 sub-chapters and 19 appendices. Bachelor thesis consists of 63 pages.
Foreigner’s Studies at the Leading Universities of the People’s Republic of China
Keywords: Āzijas studijas; Ārvalstu studenti; Ķīnas Tautas Republika; Studijas; Ķīnas vadošās augstskolas; Stipendijas studijām Ķīnā