Rudzātu izloksne un tās izveides kultūrvēsturiskie apstākļi - Vilcāne, Ilona (Latvijas Universitāte, 2015)
Maģistra darbā „Rudzātu izloksne un tās izveides kultūrvēsturiskie apstākļi“ analizēta Rudzātu437 teritorijas kultūrvēsture, izloksnes vokālisma īpatnības un sociolingvistiskā informācija par aptaujātajiem teicējiem. Mērķis ir noskaidrot, kā Rudzātu437 izloksnes teritorijas kultūrvēsture līdz vienota Rudzātu pagasta izveidei 1925. g. ir atstājusi iespaidu uz izloksnes izveidi un vai mūsdienās tas atspoguļojas fonētiskajā materiālā – izloksnes vokālismā. Izdarīti secinājumi par to, kādā veidā vēsturiski mainīgā teritorijas administratīvā un draudžu piederība, iedzīvotāju migrācija un atšķirīgās kontaktzonas atspoguļojas mūsdienu Rudzātu437 izloksnes teicēju valodā un vai šo teritoriju nešķērso izoglosas.

In the master thesis „Rudzāti Subdialect and Cultural and Historical Circumstances of Its Formation“ the cultural and historical background of the territory of Rudzāti437 subdialect, its system of vocalism and sociolinguistic aspects of informants are analysed. The goal of the master thesis is to investigate if the cultural and historical circumstances, which existed in this territory till the formation of the Rudzāti civil parish in 1925, has influenced the character of the Rudzāti437 subdialect and does it reflect in the system of vocalism. Conclusions have been made how changes of administrative-territorial units and Catholic parishes, migration and various contact zones in history correspond to the linguistic boundaries of nowadays.
Rudzāti Subdialect and Cultural and Historical Circumstances of Its Formation
Keywords: Filoloģija; Rudzāti437, izloksne; izloksne; sociolingvistika; kultūrvēsture; apdzīvotās vietas