Meliorācijas ietekme uz Vesetnieku ekoloģiskā stacionāra kūdras augsnes ķīmisko sastāvu - Artistova, Ieva (Latvijas Universitāte, 2015)
Darbā pētīti nosusinātā un nenosusinātā pārejas tipa purva augsnes paraugi, sadarbībā ar Latvijas Valsts mežzinātnes institūta „Silava” pētniekiem. Darba ietvaros ķīmiskajām analīzēm kūdras paraugi ņemti no 6 parauglaukumiem, no noteiktiem augsnes dziļumiem (O horizonts, 0-10 cm, 10-20 cm, 20-40 cm, 40-80 cm, kopā 26 paraugi). Augsnes paraugiem noteikta oglekļa un slāpekļa stabilo izotopu attiecība, 1 M HNO3 ekstrahējamo Fe, Zn, Cu, Mn, K, Pb, Cr, Cd un Ni saturs, augsnes pH un homogenitāte. Noteikta elementu analizatora izotopu attiecības masspektrometra mērījumu linearitāte un stabilitāte ar laboratorijas references materiāla.

In this work were analyzed the drained and non-drained transitional peat bog soil samples, cooperating with Latvian State forest research institute „Silava”. In scope of this work peat samples were taken from 6 sample plots, from different soil depth (O horizon, 0-10 cm, 10-20 cm, 20-40 cm and 40-80 cm, 26 samples in total). Soil samples were tested for carbon and nitrogen stable isotope ratio, content of extractable Fe, Zn, Cu, Mn, K, Pb, Cr, Cd and Ni in the 1 M HNO3, soil pH and homogeneity. For check element analyzes isotope ratio mass spectrometer measurement linearity and stability were tested laboratory reference material.
Draining influence on the chemical properties of peat soil in Vesetnieku ecological stationary
Keywords: Ķīmija; KŪDRA; MIKROELEMENTI UN MAKROELEMENTI; OGLEKĻA UN SLĀPEKĻA STABILO IZOTOPU ATTIECĪBA; IZOTOPU ATTIECĪBAS MASSPEKTROMETRS; ICP-MS