Ārvalstu tiešās investīcijas Latvijā un algu nevienlīdzība starp pašmāju un ārvalstu uzņēmumiem - Mackēviča, Alise (Latvijas Universitāte, 2022)
Līdz ar nepārtrauktu kapitāla aprites pieaugumu pēdējo gadu laikā ir ievērojami palielinājusies nodarbinātība ārvalstu īpašumā esošajos uzņēmumos. Pieejamā literatūra par algu līmeņu atšķirībām starp pašmāju un ārvalstu uzņēmumiem atklāj pretējus rezultātus. Darba mērķis ir noskaidrot, kā ārvalstu kapitāla klātbūtne uzņēmumos ietekmē darba algu atšķirības starp vietējiem un ārvalstu uzņēmumiem Latvijā. Pētījuma rezultāti atklāj, ka nepastāv cieša sakarība starp augstāku darba samaksu Latvijā reģistrētos uzņēmumos, kuros ir ārvalstu tiešās investīcijas. Rezultāti liecina arī, ka 54% no profesijām augstākas algas ir pašmāju īpašumā esošajos uzņēmumos, un vienas profesijas darba samaksa vidēji var atšķirties par 14% starp pašmāju un ārvalstu īpašumā esošajiem uzņēmumiem. Darbs sastāv no 70 lapaspusēm.

Along with the steady increase in capital movements, employment in foreign-owned enterprises has increased in recent years. The available literature on wage level differences between domestic and foreign firms reveals mixed results. The study aims to find out how the presence of foreign capital in companies affects the wage differences between local and foreign companies in Latvia. The results of the study reveal that there is no direct correlation between higher wages in companies registered in Latvia with foreign direct investment. The results also show that 54% of professions have higher wages in domestically-owned enterprises. The average wage for one profession can differ by 14% between domestically and foreign-owned enterprises. Thesis consists of 70 pages.
Foreign Direct Investment in Latvia and Wage Inequality between Domestic and Foreign Enterprises
Keywords: Ekonomika; Ārvalstu tiešās investīcijas; Algu nevienlīdzība; Uzņēmuma īpašumtiesības; Kapitāla izcelsme