Jonu šķidruma sastāva ietekme Knēvenāgela kondensācijas reakcijās - Kiseļova, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2009)
Darbā ir apkopota informācija par Knēvenāgela kondensāciju un jonu šķidrumiem. Darba gaitā ir sintezēti N-butilpiridīnija bromīda, N-heptilpiridīnija bromīda, N-dodecilpiridīnija bromīda, 1-butil-3-metilimidazolija bromīda, 1-butil-2,3-dimetilimidazolija bromīda, 3-(3-metil-1-imidazolio)propān-1-sulfonāta un 3-(2,3-dimetil-1-imidazolio)propān-1-sulfonāta jonu šķidrumi. Veiktas etil-2-ciano-3-fenilpropenoāta, kaneļskābes un p-metoksikaneļskābes sintēzes iegūtajos jonu šķidrumos. Raksturoti reakciju produkti, analizējot to IS spektrus, UV spektrus, nosakot kušanas temperatūras, pielietojot rentgendifraktometrijas metodi, argentometriski un jonometriski.

Information about Knoevenagel condensation and ionic liquids is collected and analysed in the thesis. Ionic liquids N-butylpyridinium bromide, N-heptylpyridinium bromide, N-dodecylpyridinium bromide, 1-butyl-3-methylimidazolium bromide, 1-butyl-2,3-dimethylimidazolium bromide, 3-(3-methyl-1-imidazolio)propane-1-sulfonate and 3-(2,3-dimethyl-1-imidazolio)propane-1-sulfonate have been synthesized successfully. Synthesis of ethyl-2-cyano-phenylpropenoate, cinnamic acid and p-methoxycinnamic acid is made in the mentioned ionic liquids. The products are characterized by analysis of their IR spectra, UV spectra, determination of melting points, by method of X-ray diffractometry, by argentometry and ionometry.
Influence of ionic liquid composition on the Kneovenagel condensation reactions
Keywords: Ķīmija