Nomogrammu nozīme terapijas algoritma izvēlē sievietēm ar urīna nesaturēšanu - Pape, Pauline Charlotte (Latvijas Universitāte, 2025)
Urīna nesaturēšana ir neapzināta urīna noplūde. Pašlaik līdz pat 45% sieviešu ziņo, ka izjūt urīna nesaturēšanu (Leslie, Tran and Puckett, 2025). Pastāv 5 veidi: slodzes urīna nesaturēšana, steidzama urīna nesaturēšana, jaukta tipa urīna nesaturēšana, funkcionāla urīna nesaturēšana, urīna nesaturēšana hroniskas infravezikālas obstrukcijas dēļ un urīna aizture/pārstiepta urīnpūšļa radīta urīna nesaturēšana. Katram tipam ir individuāla ārstēšana. Ārstēšanas algoritms tiek balstīts uz pacienta anamnēzi, fizisko izmeklējumu un urodinamisko izmeklējumu rezultātiem. Tika analizēti dati no 200 pacientēm, kurām tika veikts nomogrammas izvērtējums un ārstēšana slodzes urīna nesaturēšanai, steidzamai urīna nesaturēšanai un jaukta tipa urīna nesaturēšanai. Dati tika iegūti no Dr. med. Zanes Pilsetnieces promocijas darbā izmantotajiem datiem: “Urodinamisko rādītāju analīze sievietēm ar urīna nesaturēšanu un to nozīme slimības diagnostikā un ārstēšanā” Paula Stradiņa Universitātes slimnīcā. Pētījuma rezultāti parādīja, kāds ir to pacientu profils, kuras tika nosūtītas uz konvencionālajiem urodinamiskajiem izmeklējumiem Paula Stradiņa KUS Funkcionālās uroloģijas nodaļā, un to, ka nomogrammām ir ietekme uz ārstēšanas algoritmu sievietēm ar urīna nesaturēšanu. Pacientes tika sadalītas divās grupās atbilstoši nomogrammas vērtībām un ārstēšanas algoritmam: 1. grupa (TOT/FT): pacientēm, kurām tika plānota pret-nesaturēsanas transobturatora lente (TOT) vai fizioterapija (FT). 2. grupa (NoTOT): pacientēm, kurām tika atteikta TOT operācija, pamatojoties uz nomogrammas datiem. Atšķirības starp grupām bija vecumā (punktu skaits) un cistometriskajā kapacitātē (CC– punktu skaits). Statistiski nozīmīgas atšķirības netika novērotas maksimālajā urīna plūsmas ātrumā (Qmax – punktu skaits), maksimālajā urētras slēgšanās spiedienā miera stāvoklī (MUCPrest – punktu skaits), kā arī detrusora atvēršanās spiedienā (Pdet.open – punktu skaits). Prognozējošie faktori – vecums un cistometriskā kapacitāte (CC) – būtiski ietekmēja ārstēšanas veida izvēli. Pētījums parādīja, ka nomogrammas, kas analizē vecuma punktu skalu un CC_TOT punktu skalu, palielina iespējamību, ka pacientei tiek piešķirta 2. grupa (NoTOT), kurai tiek atlikta vai atcelta TOT operācija, pat ja pacientei ir tikai slodzes urīna nesaturēšana vai jauktā tipa nesaturēšana ar dominējošu slodzes urīna nesaturēšanu. Turklāt jaunākas pacientes biežāk saņēma TOT/FT terapiju. Cistometriskās kapacitātes punktu vērtības bija zemākas pacientēm, kuras saņēma TOT operāciju. Pētījums norāda, ka nomogrammas ir vienkāršs veids, kā interpretēt pacienta anamnēzi un urodinamiskos datus, un to ietekmi uz ārstēšanas algoritmu. Visjutīgākās vērtības bija vecuma punktu skala un CC punktu skala, kas var uzlabot klīnisko precizitāti ārstēšanas izvēlē un diagnosticēšanas varbūtību sievietēm ar tikai slodzes urīna nesaturēšanu un jauktā tipa nesaturēšana ar dominējošu slodzes urīna nesaturēšanu.

Urinary incontinence is an unvoluntary loss of urine. Currently up 45% of women report that they experience urinary incontinence (Leslie, Tran and Puckett, 2025). The 5 types, which are stress urinary incontinence, urge urinary incontinence, mixed urinary incontinence, functional urinary incontinence, urinary incontinence due to chronical infravesical obstruction and urinary retention/bladder overdistension which is followed by urinary incontinence. Each type has an individual treatment. The treatment algorithm is based on patient history, physical examination, and urodynamic testing. The data was analyzed from 200 women, who underwent conventional urodynamic examinations and nomogram assessment and treatment decision for stress urinary incontinence, urge urinary incontinence and mixed urinary incontinence. The data was collected from existing data from Dr. med. Zane Pilsetnience`s doctoral thesis: “Urodinamisko rādītāju analīze sievietēm ar urīna nesaturēšanu un to nozīme slimības diagnostikā un ārstēšanā/Analysis of urodynamic variables in females with urinary incontinence and their role in the diagnostic and treatment of the disease” at Paul-Stradins Clinical University Hospital. The results of the study have shown what is the profile of patients with urinary incontinence who were sent to conventional urodynamics at P.stradins CUH functional urology department and that nomograms have an impact on the treatment algorithm for women with UI. The patients were divided into two groups based on the nomogram values and treatment algorithm. Group 1 patients to whom anti-incontinence transobturator tape surgery (TOT) or physiotherapy (FT) was planned – TOT/FT group. Group 2 – patients to whom TOT surgery was denied based on used nomograms data. The differences in those two groups appeared to be in age in point score and cystometric capacity (CC) in point score.The predictive factors, age, and cystometric capacity (CC) significantly influenced the treatment allocation. The study showed that nomograms analyzing the age point score and CC_TOT point score increased the likelihood of being in group 2 (NoTOT), to whom transobturator tape procedure was postponed or cancelled, despite having pure-stress urinary incontinence or stress-predominant mixed urinary incontinence. Furthermore, younger patients were more likely to receive TOT/FT therapy. The values of CC point score were lower in patients who got treated with transobturator tape surgery. The study suggests that nomograms are easy-used method how to interpret patients’ history and urodynamics data and influence patient treatment algorithm. The most sensitive values were age point score, and CC point score could enhance clinical precision in treatment selection and improve the diagnostic probability for a specific urinary incontinence type in women with pure stress urinary incontinence and Mixed urinary incontinence with Stress-predominant urinary incontinence.
The importance of nomograms in determining the treatment algorithm for women with urinary incontinence
Keywords: Medicīna; stress urinary incontinence; overactive bladder; urge urinary incontinence; transobturator tape surgery; urodynamics