Darba vides risku faktoru izraisītie ķīmiskie apdraudējumi un to mazināšanas pasākumi metālapstrādē - Greneviča, Sarmīte (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbu izstrādāja LU Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes, Arodveselības un darba drošības studiju programmas studente Sarmīte Greneviča. Darba tēma – “Darba vides risku faktoru izraisītie ķīmiskie apdraudējumi un to mazināšanas pasākumi metālapstrādē”. Darba autores, Sarmītes Grenevičas, zinātniskā darba vadītājs: Dr.chem., asoc.prof. Ingars Reinholds. Darbs izklāstīts uz 63 lpp., ietver 19 attēlus, 10 tabulas, 5 pielikumus, 24 informatīvos avotus. Pētījums sastāv no 3 daļām. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par metālapstrādes zonā iespējamām ķīmiskajām vielām un to radītiem apdraudējumiem. Literatūras analīze uzrāda, ka šajā nozarē strādājošie savā ikdienas darbā saskaras ar dažādiem ķīmiskajiem faktoriem, kas var nelabvēlīgi ietekmēt strādājošo veselību. Galvenie riska faktori metālapstrādes nozarē ir saistīti ar ķīmisko vielu ietekmi uz darbinieku veselību, piemēram, metināšanas aerosolu iedarbību, kas satur smagos metālus (hromu, niķeli, mangānu) un citas toksiskas vielas, piemēram, ozonu un slāpekļa oksīdus. Papildus riski rodas no izmantotajām dzesēšanas emulsijām, smērvielām un ķīmiskajiem aerosoliem, kas var izdalīt kaitīgus izgarojumus vai piesārņot darba vidi, īpaši, ja ventilācijas sistēmas ir neefektīvas. Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā lietotās metodes, bet trešajā daļā apkopoti un analizēti pētījumā iegūtie dati un rezultāti. Iegūtie pētījuma rezultāti ļauj secināt, ka metālapstrādes darba vidē pastāvošie ķīmiskie riska faktori var potenciāli negatīvi ietekmēt darbinieku veselību un drošību. Darbā ir izstrādāti un pamatoti preventīvie pasākumi, kas ietver ventilācijas sistēmas monitorēšanu, individuālo aizsardzības līdzekļu pareizu izmantošanu, regulāru veselības uzraudzību un ergonomikas risinājumu ieviešanu, lai mazinātu šo faktoru nevēlamo iedarbību. Izmantotās metodes: Latvijas metode ķīmisko risku novērtēšanai, V. Kaļķa modificētā Somijas metode, Austrijas metode un FMEA metode, kas nodrošina visaptverošu pieeju darba vides risku identificēšanai, novērtēšanai un prioritizēšanai. Atslēgas vārdi: metālapstrāde, ķīmiskie riski, arodekspozīcija, darbinieku veselības aizsardzība, preventīvie pasākumi.

The bachelor's thesis was developed by Sarmīte Greneviča, a student of the Occupational Health and Safety study program at the Faculty of Medicine and Life Sciences, University of Latvia. The thesis topic is “Chemical Hazards and Mitigation Measures of Occupational Risk Factors in Metalworking.” The scientific supervisor of the thesis is Dr. chem., Assoc. Prof. Ingars Reinholds. The thesis is presented on 63 pages, including 19 figures, 10 tables, 5 appendices, and 24 references. The study consists of three parts. The first part summarizes and analyzes literature on potential chemical substances and their associated hazards in the metalworking environment. The literature review indicates that workers in this sector are exposed to various chemical factors in their daily work, which can adversely affect their health. The main risk factors in the metalworking industry are associated with the impact of chemical substances on workers' health, such as exposure to welding fumes containing heavy metals (chromium, nickel, manganese) and other toxic substances, such as ozone and nitrogen oxides. Additional risks arise from the use of cooling emulsions, lubricants, and chemical aerosols, which may emit harmful vapors or contaminate the work environment, especially if ventilation systems are ineffective. The second part describes the methods used in the study, and the third part compiles and analyzes the obtained research results. The study results reveal that the chemical risk factors present in the metalworking work environment can potentially negatively impact workers' health and safety. Preventive measures have been developed and justified in the thesis, including ventilation system monitoring, proper use of personal protective equipment, regular health monitoring, and the implementation of ergonomic solutions to mitigate these risks. The methods used include the Latvian method for chemical risk assessment, V. Kaļķis' modified Finnish method, the Austrian method, and the FMEA method, ensuring a comprehensive approach to identifying, assessing, and prioritizing occupational risks. Keywords: metalworking, chemical risks, occupational exposure, worker health protection, preventive measures.
Chemical hazards caused by workplace risk factors and their mitigation measures in metalworking
Keywords: Arodveselība un drošība darbā; metālapstrāde; Ķīmiskie riski; arodekspozīcija; darbinieku veselības aizsardzība; preventīvie pasākumi