Objektu "valsts", "tauta", "sabiedrība" konstruktu rāmējumi laikrakstu "Diena", "Neatkarīgā Rīta Avīze" un "Latvijas Avīze" komentāru sadaļā - Klēģers, Gunārs (Latvijas Universitāte, 2008)
Darbā „Objektu „valsts”, „tauta”, „sabiedrība” konstruktu rāmējumi laikrakstu „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” un „Latvijas Avīze” komentāru sadaļā” izstrādāta jauna objektu konstruktu rāmējumu analīzes metode. Tai par pamatu ņemta Ērvinga Gofmaņa rāmējumu teorija, kā arī Niklasa Lūmana teorija par sociālajām sistēmām. Analīzes rezultātā viena vai vairāku objektu konstruktu rāmējumus iespējams atspoguļot rekursīvās sistēmās. Darba empīriskajā daļā analizēti objektu „valsts”, „tauta”, „sabiedrība” konstruktu rāmējumi Latvijas dienas laikrakstos latviešu valodā – „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” un „Latvijas Avīze” – laika posmā nedēļu pirms un nedēļu pēc Latvijas Valsts prezidenta vēlēšanām 2007. gada 31. maijā (24.05.2007.-8.06.2007.). Pētītas publikācijas, kurās pieminētas Valsts prezidenta vēlēšanas. Darba rezultātā identificēti un analizēti 633 konstrukti un 643 rāmējumi. Izveidota 21 rekursīva objektu konstruktu rāmējumu sistēma. Darba nobeigumā aprakstīti turpmākie ieteikumi pētnieciskās metodes pilnveidošanai un praktiskai izmantošanai rāmējumu un to sistēmu analīzē.

The new method of objects’ construct frame analysis is elaborated in the paper „The construct frames of the objects „state”, „nation”, „society” in the commentary sections of the newspapers „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” and „Latvijas Avīze””. In the basis of this new method lies the theory on frames by Erving Goffman, as well as Niklas Luhmann’s theory on social systems. As a result of analysis displaying of construct frames of one or more objects in the recursive system is possible. In the empirical part of the paper the analysis of construct frames of the objects „state”, „nation”, „society” in Latvian daily newspapers in the Latvian language „Diena”, „Neatkarīgā Rīta Avīze” and „Latvijas Avīze” is performed for the time period from May 24, 2007 until June 8, 2007 - starting one week prior and ending one week after the elections of the State President of Latvia on May 31, 2007. The publications mentioning the elections of the State President were the subject of the research performed. As a result of the work 633 constructs and 643 frames were identified. 21 recursive systems of objects’ construct frames were developed. In the conclusions of the paper further recommendations for improvement of the research method and its practical application for analysis of frames and their systems were provided.
Frames of object's "nation", "state", "society" constructs in newspapers "Diena", "Neatkarīgā Rīta Avīze" and "Latvijas Avīze" commentary section
Keywords: Komunikācijas zinātne