Raiņa un Aspazijas reprezentācija laikrakstos "Diena", "Neatkarīgā Rīta Avīze" un to pielikumos 2015. gadā - Ruska, Simona (Latvijas Universitāte, 2016)
Tautā dēvētais Raiņa un Aspazijas gads ir aizvadīts. Tas tika īpaši atzīmēts, cilvēki pievērsa pastiprinātu uzmanību abu dzejnieku daiļradei un tautas devumam. 2015. jeb jubilejas gads īpaši izcēla abu dzejnieku tēla atpazīstamību, tāpat arī padarīja populārāku viņu daiļradi. Mediji ir viens no instrumentiem, kas vēstī par tiem. Akadēmiskā bakalaura darba “Raiņa un Aspazijas reprezentācija laikrakstos “Diena”, “Neatkarīgā Rīta Avīze” un to pielikumos 2015. gadā” teorētiskajā daļā apskatīti jēdzieni “sociālā atmiņa”, “mediju notikums”, “reprezentācija”, sniedz iespēju izprast priekšstatu veidošanos cilvēkam, konkrētajā gadījumā – par Raini un Aspaziju. Dzejnieku dzīves gājuma pētīšana sniedz iespēju skaidrot iegūto informāciju. Kontentanalīzes un diskursa vēsturiskās metodes izmantošana sniedz iespēju pētīt, kā laikraksti reprezentē Raini un Aspaziju 150. jubilejas gadā. Secinājumos atspoguļoti diskursa vēsturiskās analīzes rezultāti, izmantojot definētas stratēģijas, kā arī Raiņa un Aspazijas reprezentācija laikrakstos “Diena” un “Neatkarīgā Rīta Avīze”.

So known year of Rainis and Aspazija has passed. It was well celebrated, people paid particular attention to the two poets' creative work and their contribution to the nation. 2015 particularly highlighted image recognition of both poets, as well as contributed to the popularity of their creative work. The media is one of the tools that promote them. The theoretical part of the academic bachelor thesis ''Representation of Rainis and Aspazija in the newspapers ''Diena'', ''Neatkarīgā Rīta Avīze'' and their annexes in 2015" following provides review of following terms: "social memory", "media event" and "representation". Theoretical part also provides an opportunity to understand the concept of idea formation, in particular, of Rainis and Aspazija. The research of history of both poets provides an opportunity to explain the information obtained. The use of historical methods of content analysis and discourse provides an opportunity to explore on how newspapers represent Rainis and Aspazija in the year of their 150th anniversary. The conclusions contains the historical analysis of discourse using defined strategies, as well as Rainis and Aspazija representation in the newspapers "Diena" and "Neatkarīgā Rīta Avīze".
Representation of Rainis and Aspazija in the newspapers "Diena", "Neatkarīgā Rīta Avīze" and their annexes in 2015
Keywords: Komunikācijas zinātne; Sociālā atmiņa; Mediju notikums; Reprezentācija; Rainis; Aspazija