Bērnu izpratnes par veselīgu dzīvesveidu veidošana vidējā pirmsskolas vecumā - Rozēna, Katrīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Darba autors: Katrīna Rozēna Darba nosaukums: Bērnu izpratnes par veselīgu dzīvesveidu veidošana vidējā pirmsskolas vecumā. Darba mērķis: Pētīt vidējā pirmsskolas vecuma bērnu izpratnes veidošanos par veselīgu dzīvesveidu. Ar veselīgu dzīvesveidu tiek saprasts pilnvērtīgs un pārdomāts uzturs, regulāras fiziskās aktivitātes, kā arī pilnvērtīgs miegs un atpūta. Mūsdienās uzmanība veselīgam dzīvesveidam tiek pievērsta pastiprinātāk, taču tā tāpat ir nepietiekama. Pirmās izpratnes par dažādām dzīves norisēm veidojas ģimenē, taču šis temats ir jāaktualizē arī pirmsskolā, jo bērns šeit pavada lielāko dienas daļu. Tādēļ pedagogam jāveicina šīs izpratnes veidošanos un turpmāku attīstību. Bakalaura darba ietvaros tiek veikts bērnu novērojums, kura laikā, vadoties pēc izstrādātajiem kritērijiem, tiek noskaidrots, ka bērnu izpratne par veselīgu dzīvesveidu ir izveidojusies, jo ar to saskarās gan ģimenē, gan pirmsskolā. Tāpat tiek atlasīti dažādi paņēmieni, kas sekmē bērnu izpratnes veidošanos vidējā pirmsskolas vecumā.

Author: Katrīna Rozēna Title: Development of Children's Understanding of Healthy Lifestyle in Middle Preschool Age. Aim of the research: To study the development of awareness of a healthy lifestyle among middle-aged children. A healthy lifestyle is about nutrition, regular physical activity, and good sleep and rest. Nowadays, the focus on healthy living is increasing, but it is also inadequate. The first understandings of different life events are formed in the family, but this topic needs to be brought up in preschool as the child spends most of the day here. Therefore, the teacher should contribute to the development and further development of this understanding. Within the framework of the Bachelor's thesis the observation of children is carried out, according to the established criteria, it is established that the children's awareness of a healthy lifestyle has developed as it is encountered both in the family and in pre-school. Various techniques are also selected to enhance children's understanding of the middle pre-school age.
Development of Children's Understanding of Healthy Lifestyle in Middle Preschool Age
Keywords: Skolas pedagoģija; veselīgs dzīvesveids; uzturs; fiziskās aktivitātes; ūdens nozīme ikdienā; vidējais pirmsskolas vecums