Atvērto datu izmantošanas iespējas sabiedrības līdzdalības veidošanā Mārupes novadā - Zadovskis, Gundars (Latvijas Universitāte, 2020)
Informācija ir vērtējama, kā viens no vērtīgākajiem resursiem. Atvērtie dati — brīvas pieejas informācija — tieši pēdējos gados sāk iegūt atpazīstamību un atzinumu tā pasaules, tā Latvijas mērogā. Līdztekus norisinās arī Atvērtas pārvaldības koncepta attīstība, kas tiešā mērā ir saistīta ar atvērtajiem datiem. Sabiedrībā ir jāveicina interese piedalīties teritorijas attīstības plānošanas procesos, kas norisinās valstī, novadā un vietējā apkaimē, it īpaši teritorijas attīstības plānošanas procesos. Brīva pieeja pie anonīmiem un nesensitīviem pašvaldības turējumā esošiem datiem ļautu sabiedrībai izprast situāciju un paust savu viedokli, un piedalīties aktuālo jautājumu risināšanā. Lai novērtētu atvērto datu izmantošanas iespējas sabiedrības līdzdalības veidošanā pašvaldībā, darba autors izstrādāja priekšlikumu kopumu, kurā, balstoties uz Mārupes novada piemēru un veikto pašvaldības datu inventarizāciju, sniedz rekomendācijas atvērto datu izmantošanas iespējām, kuru var pielietot jebkura cita pašvaldība. Tādā veidā padarot teritorijas attīstības plānošanas procesu saprotamāku un raisot mūsdienu cilvēkam interesi iesaistīties savas pašvaldības, sava novada pārvaldē — telpiskās attīstības plānošanas procesos.

Information is estimated as one of the most valuable resources. In recent years open data has been gaining recognition and acknowledgment on both global and national scale. At the same time, the concept of Open Government is developing, which is directly related to open data. Society needs to become more interested in processes taking place in the country, municipality and local area, especially in the processes regarding spatial development planning. Free access to anonymous and non — sensitive data held by municipality, could allow the public to understand situation and, in one way or another, express their opinion, participate in decision making and solving topical issues. In order to develop proposals for strenghtening public participation in a municipality using open data, the author developed a set of proposals. These open data proposals are based on the example of Mārupe municipality and its data, which can be applied in and used by any other municipality. In that way making the territorial development planning process more understandable to modern people, involving them at all levels of government processes, especially those related to spatial planning.
Usage of open data for strengthening public participation in Mārupe municipality
Keywords: Arhitektūra; Atvērtie dati; atvērta pārvaldība; sabiedrības līdzdalība; teritorijas attīstības plānošana; ģeotelpiskie dati