Sieviete, dismenoreja un tās ārstēšana - Kozireva, Svetlana (Latvijas Universitāte, 2017)
Reproduktīvā vecuma sievietēm ir raksturīga cikliska asiņošana – mēnešreizes. Sāpīgas, mokošas sajūtas mēnešreižu laikā (dismenoreja) dažām sievietēm ir problēma. Bet ir arī tādas, kas nejūt mēnešreižu cikla ietekmi. Tradicionālā Rietumu medicīna iesaka dismenorejas simptomus ārstēt ar pretsāpju līdzekļu, antidepresantu (SSAI) un ovulācijas nomākšanas līdzekļu lietošanu. Otra pieeja pie primāras dismenorejas ārstēšanas ir dzīvesveida kvalitātes uzlabošana. Lai būtu līdzsvars gan kustībā, gan ēdienkartē, gan atpūtas un darba režīmā. Darba praktiskajā daļā tika veikta sieviešu aptauja par menstruācijas gaitu, dismenorejas simptomiem, to ārstēšanu. 80% sieviešu ir dismenorejas izpausmes. Visbiežāk pie dismenorejas lieto pretsāpju līdzekļus.

The title of the study in English is „Women, dysmenorrhea and treatment” Women specificity during reproductive years is menstrual period. Painful and torturing experience along with periods causes major problems for a number of women. However some do not feel that exhausting effect of menstrual period. Westward medicine suggests treatment eliminating dysmenorrhea prevailing symptoms: painkillers, anesthetics, SSRI, ovulation suppression medications. Alternative curing alongside with primary dysmenorrhea treatment is attentive thinking through your lifestyle. The clue lies undercover in taking care of one’s health overall as well as having good balance between taking enough physical activities, good nutricion, work and rest in natural conditions. Key words: Primary dysmenorrhea, PMS, PMDD, women menstrual cycle.
Woman, dismenorea and treatment
Keywords: Farmācija; Primārā dismenoreja; PMS; PMDD; sāpīgas menstruācijas