Vaskulārā miRoma raksturojums un tā saistība ar koronāro artēriju slimību - Neiburga, Katrīna Daila (Latvijas Universitāte, 2021)
Koronāro artēriju slimības ir viens no vadošajiem mirstības cēloņiem daudzās pasaules valstīs. Lai gan genomā ir atrasti vairāki simti riska lokusi, liela daļa no tiem atrodas proteīnus nekodējošā genoma daļā, tāpēc ir grūti aprakstīt to funkcionālo nozīmi. Lai to risinātu, var izmantot milti-omikas pieejas, apvienojot datus no dažādiem molekulārās regulācijas līmeņiem. Šajā darbā tiek aprakstīta iekšējās mammārās artērijas miRNS kopa labi raksturotai pacientu kohortai, kam veikta koronāro artēriju šuntēšana ar nolūku šos datus apvienot ar genoma un proteoma analīzi šajos pašos audos. Tāpat tiek parādītas vairākas miRNS asociācijas ar zināmiem koronāro artēriju slimības riska faktoriem, aprakstīts kohortā esošas pacientu apakšgrupas, izmantojot hierarhisko klāsterēšanu un identificēti diferenciāli ekspresēti miRNS šajos pacientos.

CAD is one of the leading causes of mortality worldwide. Although hundreds of genetic risk loci have been previously found in GWAS, functional characterization of those located in non-coding genome proves challenging. To tackle this, multi-omics approach combining data from different molecular regulatory levels have been proposed. In this work we characterize the miROME of IMA tissues of well characterized patient cohort after CABG surgery with plans to link these data to genome and proteome data in the same patients. We also show several miRNA associations with known CAD risk factors, describe in-group variability of study cohort using hierarchical clustering analysis, and identify miRNAs that are differentially expressed in patient subgroups present in study cohort.
Characterization of the vascular miRome landscape and its implications for coronary artery disease
Keywords: Bioloģija; miRNS ekspresija; bioinformātikas analīze; koronāro artēriju slimība; asinsvadu sieniņu audi