Vīrieša tēla semiotiskā analīze Rīgas vides reklāmās (2012) - Singure, Marija (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir vīrieša tēla semiotiskā analīze Rīgas vides reklāmās (20.04.2012. – 10.05.2012.). Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot, kādi tēli tiek piešķirti vīrietim vides reklāmās un kā auditorija uztver šos tēlus. Pētījuma problēma - atšķirībā no sievietēm, reklāmās atspoguļotie vīriešu tēli ne vienmēr saskan ar sabiedrības gaidām par ideālo vīrieti. Darba struktūru veido ievads, teorētiskā, metodoloģiskā un empīriskā daļa, rezultāti un secinājumi, kā arī 5 pielikumi. Teorētiskajā daļā aplūkots reklāmas jēdziens, vides reklāmas jēdziens, vizuālais tēls reklāmā un dzimuma jēdziens reklāmā, kā arī semiotikas jēdziena teorijas, balstoties uz nozaru speciālistu M. Bauera un G.Gaskela (Martin Bauer, George Gaskell), Bū Bergstrema (Bo Bergstrom), M. Bronvena un F. Ringema (Martin Bronwen, Felizitas Ringham), R. Barta (Roland Barthes), D. Čandlera (Daniel Chandler) teorijām. Darba metodoloģiskā daļa atspoguļo pētījuma gaitu, aprakstot izmantotās metodes - fokusgrupu interviju un semiotisko analīzi. Viens no darba gaitā gūtajiem secinājumiem ir tas, ka gan vīrieši, gan sievietes pamana reklāmās attēloto vīriešu trūkumus. ATSLĒGAS VĀRDI: vides reklāma, semiotika, dzimums, vīrieša tēls, fokusgrupa.

The theme of the present bachelor thesis is semiotic analysis of the image of man in outdoor advertisements in Riga (20.04.2012. – 10.05.2012.). The goal of the thesis is to find out what images are given to a man in outdoor advertisements and to investigate the audience’s opinion about these images. Issue of research - unlike women, image of men displayed in advertisments, not always corresponds with expectations of society about perfect man. The structure of the thesis comprises the introduction, theoretical, methodology descriptive and empirical parts, results and conclusions, as well as five appendices. In the theoretical part, the notion of advertising, outdoor advertising, visual image and gender in advertising has been analysed, as well as the notion of semiotic theories on the basis of the theories of such specialists as Martin Bauer, George Gaskell, Bo Bergstrom, Bronwen Martin, Felizitas Ringham, Roland Barthes, Daniel Chandler. The methodological part of the thesis displays the course of the research and describes the used methods, i.e., focus group method and semiotic analysis – using the denotation and connotation of image. The following conclusion, as one of those made in the course of the investigation, should be mentioned: both man and women, notice the shortcomings of the men shown in advertisements. KEY WORDS: outdoor advertisements, semiotics, gender, image of man, focus group.
Semiotic analysis of the image of man in outdoor advertisements in Riga (2012)
Keywords: Komunikācijas zinātne