Komercbanku loma naudas atmazgāšanas procesu novēršanā - Gaļimska, Tatjana (Latvijas Universitāte, 2017)
Bakalaura darba „Komercbanku loma naudas atmazgāšanas procesu novēršanā” mērķis ir pamatojoties uz Latvijas komercbanku darbības datu analīzi, identificēt nozīmīgākās noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas nepilnības un izstrādāt priekšlikumus banku darbības pilnveidošanai. Autore darba izstrādes laikā atrisināja sekojošus uzdevumus, proti, pirmajā nodaļā tika veikts noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas teorētiskais pamatojums. Bet otrajā nodaļā tika veikta komercbanku rīcības naudas atmazgāšanas risku mazināšanā normatīvā regulējuma analīze. Un trešajā nodaļā, pamatojoties uz intervijas datu analīzi, tika veikta komercbanku darbības noziedzīgi iegūto līdzekļu legalizācijas jomā analīze. Tika izmantotas šādas pētījuma metodes: teorētiskās literatūras analīze, grupēšanas, vispārināšanas, statistiskās informācijas grafiskā attēlošana. Tika konstatēts, ka nelegāli iegūtu naudas līdzekļu legalizēšana ir nelikumīgā ceļā iegūti naudas līdzekļi jeb ienākumi, kas nav uzskaitīti oficiālajā statistikā, tāpat arī šie ienākumi netiek nekur deklarēti, un par kuriem netiek maksāti arī nodokļi. Paši ierastākie veidi, lai atmazgātu naudu, ir protams, caur finansu institūcijām, tādām kā komercbankas, dažādas apdrošināšanas kompānijas, azartspēļu uzņēmumi u.c. vai arī izveidojot biznesus vai kompānijas, kurās tiks iepludināti nelikumīgi iegūtie naudas līdzekļi. Naudas atmazgāšana ir ļoti būtiska problēma daudzās valstīs galvenokārt, tajās valstīs, kur ir zemāks dzīves līmenis, tostarp, Latvija. Bakalaura darbs sastāv no 56.lpp, un 45 informācijas avotiem. Atslēgas vārdi: Komercbankas, naudas atmazgāšana, ēnas ekonomika, korupcija.

The aim of Bachelors Thesis „Commercials role in money laundering processes elimination”, is to identify illegal collected funds elimination major defects based on Latvian commercial data analysis and develop proposals for banking improvement. There were solved following tasks, first chapter contains information about illegal collected funds theoretical foundation. In the second chapter had been analysed laws that adjust commercials behaviour in risk reduction. In the third chapter had been analysed commercials behaviour in illegal collected funds scope. There were used following research methods: theoretical literature analysis, grouping, generalization, statistical information grapher. It was found that illegal collected funds loundering is unlawfully obtained funds or income that is not listed in the official statistics, the income is not declared anywhere, and taxes are not paid. The most familiar ways of money loundering are through financial institutions such as commercial banks, a variety of insurance companies, gambling establishments, etc. or setting up businesses or companies, which will be pumped into the illegally obtained funds. Money laundering is a very significant problem in many countries, mainly in countries with a lower standard of living, including Latvia. Thesis consists of 56.lpp and 45 sources of information. Keywords: Commercial banks, money laundering, shadow economy, corruption.
Commercials role in money laundering processes elimination
Keywords: Ekonomika; Komercbankas; Naudas atmazgāšana; ēnas ekonomika; korupcija