Sirds veselības pratība un Latvijas veselības žurnāli - Vela-Zamerovska, Lelde (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā “Sirds veselības pratība un Latvijas veselības žurnāli”, izmantojot zinātnes komunikācijas, ziņas kā izklaides un mediju pratības teorijas, analizēti Latvijas veselības žurnālos paustie viedokļi par sirds un asinsvadu veselību/slimībām un veikta piedāvāto ārstniecisko metožu analīze. Noskaidrojot vai respondenti ir sirds pratīgi, tika analizēti: raksti veselības žurnālos, aptaujāto respondentu sniegtās atbildes, intervijas ar žurnālu pārstāvjiem un kardiologiem. Pētījumā izmantota novērojuma pētnieciskā metode, kas ļāva fiksēt sirds veselībai veltīto zinātnes komunikācijas pasākumu. Kontenanalīzē, aptaujā, intervijā un novērojumā iegūto datu analīze parāda, ka Latvijas veselības žurnālos paustā informācija ne vienmēr ir patiesa, šīs ziņas tiek paustas ar izklaides elementiem, vismaz 50% respondentu nav sirds pratīgi, manāms zems uzticības ārstiem slieksnis, ar sirds veselību saistītos zinātnes pasākumos novērojami tādi jautājumi, kas tiek atspoguļoti arī medijos. Šo iemeslu dēļ var secināt, ka mediju ziņas par sirds veselību ietekmē mirstību skaitu palielināšanos no šīm slimībām.

The author of the master thesis "Heart health literacy and Latvian health magazines" applied science communication, news as entertainment and media literacy theories, analysed the opinions about cardiovascular health/diseases expressed in Latvian health magazines and the suggested treatment methods. In order to find out whether respondents have heart literacy, they author analysed articles in health magazines, responses given by the surveyed respondents, interviews with representatives of magazines and cardiologists. Scientific observation method was applied in the research which allowed to record science communication activities dedicated to heart health. The analysis of the data obtained by content analysis, survey, interview and observation shows that the information presented in Latvian health magazines is not always correct; these news are presented with entertainment elements, at least 50% of the respondents do not have heart literacy; low threshold of trust in physician is observed; the questions reflected in the media are observed in the scientific events related to heart health. Therefore we can conclude that media news about heart health affect mortality increase from these diseases.
Heart health literacy and Latvian health magazines
Keywords: Komunikācijas zinātne; zinātnes komunikācija; infoizklaide; sirds veselības pratība; Latvijas veselības žurnāli