Burtnieka ezera eitrofikācija un to ietekmējošie apstākļi - Kaužēns, Ivars (Latvijas Universitāte, 2007)
Ivars Kaužēns, 2007. Burtnieku ezera eitrofikācija un to ietekmējošie apstākļi. Bakalaura grāda iegūšanai vides zinātnēs. Latvijas Universitāte. Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte. Rīga. Bakalaura darba mērķis bija izpētīt, raksturot un analizēt Burtnieku ezera eitrofikāciju un to ietekmējošos apstākļus, tai skaitā izmantojot ezerdobes nogulumu diatomeju un granulometriskā sastāva analīzi. Šī pētījuma rezultātā apkopota pieejamā literatūra, veikta Burtnieku ezera nogulumu granulometriskā sastāva analīze, kā arī diatomeju sugu sastāva analīze. Autora veiktajos pētījumos tika konstatēts, ka pēc diatomeju sugu sastāva var noteikt Burtnieku ezera trofisko stāvokli, izmantojot diatomeju ekoloģiju un salīdzinot iegūto informāciju ar konstatēto sugu sastāvu Burtnieku ezera nogulumos. Burtnieku ezera nogulumos konstatētajām 34 diatomeju sugām kā eitrofas vai hipereitrofas ir klasificētas 16 sugas, kas sastāda 60% no visām autora pētījumos konstatētajām diatomejām. Burtnieka ezerdobē dominē smalkas un vidēji rupjas smilts nogulumi, kuros konstatēts lielākais daudzums eitrofo diatomeju sugu. Pētījumu rezultātā tika konstatēta likumsakarība starp nogulumu granulometrisko sastāvu eitrofo diatomeju daudzumu: smalkas un vidēji rupjas smilts nogulumos konstatēts lielāks eitrofo diatomeju daudzums. Darba kopējais apjoms ir 63 lappuses, tajā skaitā 22 attēli, 2 tabulas, pielikums, kā arī izmantotās literatūras saraksts, kas satur 27 publicēto darbu, 2 nepublicēto avotu un 15 interneta adreses. Atslēgas vārdi: eitrofikācija, planktons, aļģes, diatomejas, sediments, granulometriskais sastāvs.

Ivars Kaužēns, 2007. Eutrophication and influencing factors in Burtnieks lake. Bachelor’s degree environmental sciences. University of Latvia. Faculty of Geography and Earth sciences. The objective of this research work is to explore, analyze and describe the eutrophication and its influencing factors, int.al. using bottom sediment diatomea and analyzes of graulometric composition. The results of this research work: a summary of available litterature, Burtnieks lake bottom sediment granulometric analysis and diatomea species composition anlysis. Out of 34 species found in the bottom sediment 16 is classified as eutrophic or hypereutrophic- 60 percent of species found in the research. Fine and mediums sand dominantes in the lake-bottom where the larger part of eutrophic diatomea species was found. A regularity was ascertained between the granulometric composition and quantity of eutrophic diatomea: eutrophic diatomea increases the fine and medium bottom the sediment. The total volume of the research is 63 pages, including 22 images, 2 charts, addition, index of sources wich contains 27 published sources, 2 unpublished sources and 15 internet resources. Keywords: eutrophication, plancton, algae, diatomea, sediment, granulometric composition.
Eutrophication of Burtnieki Lake and Its Influencing Circumstances
Keywords: Vides zinātne