Ar benzodiazepīniem saindējušos pacientu aprūpes principi - Kolokucka, Asija (Latvijas Universitāte, 2014)
Pieredze rāda, ka pacienti ar diagnozi saindēšanās rāda vienu piekto daļu no visiem steidzami hospitalizētiem stacionāros. Pēc ASV statistikas datiem 30,1% no medikamentu pārdozēšanām saistīts tieši ar benzodiazepīnu pārdozēšanu. Smagas saindēšanas gadījumā māsas galvenais aprūpes uzdevums ir nodrošināt pacientam organisma vitālas funkcijas, jākontrolē hemodinamika, jākontrolē elpošanas funkcija. Bakalaura darba mērķis bija noskaidrot un analizēt ar benzodiazepīniem saindējušos pacientu aprūpes principus un atbildēt uz pētījuma jautājumu- kādi ir ar benzodiazepīniem saindējušos pacientu aprūpes principi? Galvenie uzdevumi bija izpētīt literatūras avotus, izstrādāt pētījuma instrumentu-anketu, apkopot un analizēt pētījuma iegūtos rezultātus. Pētniecības metode- kvantitatīva pētniecības metode, kopumā tika aptaujāti 82 respondenti. Bakalaura darba teorētiskā daļā tiek apskatīta apkopojoša informācija par benzodiazepīniem un aprūpes principiem. Apkopojot pētījuma rezultātus bija sasniegts bakalaura darba mērķis, tiek iegūta informācija, ar kuras palīdzību, autors varēja atbildēt uz pētījuma jautājumu- aprūpes principi ir organisma vitālo funkciju atjaunošana un uzturēšana, antidotu terapija, toksiskas vielas tālākas absorbcijas novēršana. Bakalaura darba atslēgvārdi: benzodiazepīni, aprūpe, principi, elpošanas nomākums, CNS nomākums

Experience has shown that patients with a diagnosis of poisoning is the one-fifth of all hospital urgently hospitalized. According to U.S. statistics, 30.1% of medication overdose involving a benzodiazepine overdose. Severe poisoning sister's primary role is to provide care to the patient body's vital functions, monitoring of hemodynamics, monitoring of respiratory function. Bachelor's work objective was to identify and analyze the benzodiazepines poisoned patient care principles and to answer the research question-what are with benzodiazepines poisoned patients care principles? The main tasks was to examine the literature, development of research instruments- form, collect and analyze results. Research method is the quantitative research method, a total 82 respondents were interviewed. Of the theoretical part in bachlelor’s work are summary information about benzodiazepines and care principles. Summarizing the results of the study were achieved qualification aim of the work, obtained information, with the help of which the author was able to answer the research question- care principles are the body's vital functions restoration and maintenance, antidotal therapy, toxic substance prevention of further absorption. Bachelor work’s keywords: benzodiazepinies, care, principles, respiratory depression, CNS depression.
With Benzodiazepines Poisoned Patients Care Principles
Keywords: Medicīna