Martīrisma fenomens viduslaiku Livonijā: garīgā pieredze un hagiogrāfiskā prakse 13.gs. - Solovejs, Mikus (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījumā analizēts martīrisma fenomens viduslaiku Livonijā 13. gadsimtā. Darba mērķis ir izstrādāt tādu metodoloģisko pieeju, kas ļautu konstatēt garīgās pieredzes un hagiogrāfiskās prakses klātbūtni viduslaiku Livonijā. Indriķa hronikas teksts ir pirmais un būtiskākais vēstures avots, kas vēsta par notikumiem Latvijas un Igaunijas vēsturiskajā telpā 12. gadsimta beigās un 13. gadsimta sākumā. Lai konstatētu kristīgās hagiogrāfijas klātbūtni un svēto martīru godināšanas iezīmes Indriķa hronikas tekstā, pētījumā analizētas 14 Indriķa hronikas epizodes, kurās tiek aprakstīts martīrisma fenomens. Par metodoloģijas izstrādes pamatu tiek ņemti Romas baznīcas hagiografiskajā tradīcijā konstatējamie, lēni mainīgie hagiogrāfiskie sižeti un tos vienojošie literārā tēlojuma elementi. Rezultātā Indriķa hronikas tekstā iespējams konstatēt martīrisma fenomena klātesamību Livonijā un identificēt garīgās pieredzes un hagiogrāfiskās tradīcijas veidošanās etapus, kas liecina, ka šis teksts nav tikai krusta kara hronikas pieraksts, bet arī teoloģiski un liturģiski orientēts vēstījums.

The research study focuses on the analysis of Martyrdom in medieval Livonia in the 13th century. The main objective of the master thesis is to develop a methodological approach that helps to identify the presence of spirituality and hagiographic practices in medieval Livonia. The Chronicle of Henry of Livonia is the first and most important historical source that tells the story of events happening in the historical space in the territory of Latvia and Estonia in the late 12th and early 13th centuries. To identify the presence of the Christian hagiography and potential signs outlining veneration of saints, 14 episodes of the Chronicle of Henry that describe the phenomenon of Martyrdom were analysed. The methodological approach is based on slow-changing hagiographic narratives identified in the hagiographical tradition of the Roman Church, as well as similarities and factors within the narratives that unite them. The results of the study showcase that it is possible to identify the presence of the phenomenon of Martyrdom in medieval Livonia, as well as recognize periods of the development of spiritual and hagiographic practices. Thus, the study highlights that the text of Chronicle of Henry of Livonia is not only a chronicle of the Crusades, but also a theologically and liturgically oriented narrative.
The phenomenon of Martyrdom in medieval Livonia: spiritual experience and hagiographic practices in the 13th century
Keywords: Vēsture un arheoloģija; Martīrisms; Livonija; hagiogrāfija; Viduslaiku vēsture