Valsts pienākums nodrošināt obligāto izglītību. Saturs un īstenošanas problēmas - Priedīte, Anda (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba temats ir “Valsts pienākums nodrošināt obligāto izglītību. Saturs un īstenošanas problēmas”. Maģistra darba mērķis ir identificēt galvenās problēmas, kas rodas obligātās izglītības tiesību normu piemērošanā praksē, un piedāvāt ieteikumus, kā uzlabot obligātās pamatizglītības tiesisko bāzi tās efektīvai realizācijai. Darbā apskatītas tādas īstenošanas problēmas, kā: bērni, kuri nav reģistrēti izglītības iestādē; izglītības procesa kavējumi; tālmācības, kā izglītības formas, atbilstība pamatizglītības programmu īstenošanai; pašvaldības pienākums nodrošināt izglītības pieejamību (izglītības iestāžu tīkls un transporta nodrošināšana); iekļaujošas izglītības pieejamība; valsts, pašvaldības un izglītojamo likumisko pārstāvju loma mācību līdzekļu nodrošināšanā.

The topic of the master's thesis is “The State's Obligation to Ensure Compulsory Education: Scope and Implementation Challenges”. The aim of the thesis is to identify the main issues arising in the practical application of legal norms governing compulsory education and to provide recommendations for improving the legal framework of compulsory education to ensure its effective implementation. The thesis explores the following implementation challenges: children who are not enrolled in educational institutions, school non-attendance, the suitability of distance (online) learning for implementing primary education programs, the municipality's obligation to ensure access to education, the accessibility of inclusive education, the role of the state, municipalities, and legal representatives of children in providing educational materials.
The State's Obligation to Ensure Compulsory Education: Scope and Implementation Challenges
Keywords: Tiesību zinātne; obligātā izglītība; izglītības pieejamība; izglītības kvalitāte; izglītības finansēšana