Instrukcijas ietekme uz mentālās rotācijas uzdevumu veikšanu - Aleksejeva, Agnese (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbs uzrakstīts latviešu valodā uz 36 lappusēm. Tas satur 31 attēlu,1 pielikumu un 20 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Izpētīt instrukcijas maiņas ietekmi uz mentālas rotācijas uzdevumu veikšanu Metodika: Mentālās rotācijas novērtēšanai izmantojām speciāli izveidotu testu, kas sastāvēja no 480 figūru pāriem: 240 figūru pāri bija divdimensionāli un 240 figūru pāri bija trīsdimensionāli. Pētījuma dalībniekam bija jānovērtē, vai abas figūras ir spoguļattēls viena otrai, vai tās ir līdzīgas figūras Secinājumi: Izpildes laiks uz spuguļfigūrām ir lielāks nekā izpildes laiks uz īstām figūrām. Izpildes laiks pieaug atkarība no pagrieziena leņķa. Vīrieši veic mentālas rotācijas uzdevumu labāk nekā sievietes. Atslēgas vardi: mentālā rotācija, instrukcija, spoguļfigūras, dzimums.

Master’s Thesis is written in Latvian and consists of 36 pages. It includes 31 images, 1 appendix and 20 references to literary sources. Purpose: To explore the effect that change of the instructions has on mental rotation task achievement. Method: A special test was designed to evaluate mental rotation. It consisted of 480 pairs of shapes: 240 pairs of shapes were two-dimensional and 240- three-dimensional. Participants of the study had to evaluate, if both shapes are the same, or they are mirrored. Conclusion: The time for evaluating the mirrored shapes is longer than for the same ones. The time of evaluating is directly-proportional to the rotation angle. Men have shown better results than women. Key words: mental rotation, instruction, mirror images, gender
Impact of instruction on mental rotation task performance
Keywords: Fizika; mentālā rotācija; instrukcija; spoguļfigūras; dzimums