Prāta karte kā melnraksta stratēģija - Nikolić, Marko (Latvijas Universitāte, 2013)
Rakstnieki plāno savu rakstīšanas procesu visādi: daži no viņiem mēdz sacerēt lineārā veidā, citie pieliek lielākas pūles un cenšas organizēt savas idejas un strukturēt savu tekstu. Rakstnieki atšķiras arī pec tā, kā viņi izmanto melnrakstus. Šis pētījums koncentrējas uz jautājumiem, kas attiecas uz melnraksta izmantošanu un rakstīšanas procesa konceptuālo plānošanu, ka arī pēta prāta kartes kā plānošanas strateģijas ietekmi uz izstrādatā teksta saskaņotību. Saskaņā ar šo pētījumu, prāta kartes kā plānošanas stratēģija ir izdevīgāka rakstniekiem, kuriem nav tendences izmantot melnrakstu kā stratēģiju. Turklāt, tika novērota saistība starp rakstnieku spēju radīt saskaņotas prāta kartes un viņu spēju radīt saskaņotus tekstus. Tas varētu liecināt, ka vizuālas-telpiskas spējas spēlē lomu konceptuālas plānošanas rakstīšanas procesā.

The writers plan their writing process in a different manner: while some tend to compose in a linear fashion, others make greater efforts to organize their ideas and to structure their text. The diversity among the writers concerns also the way they use drafts. This research focuses on issues pertaining to draft use and to conceptual planning of the writing process, and examines the impact of Mind mapping as a drafting strategy on the coherence of produced texts. According to this study, Mind mapping as a drafting strategy seems to be more beneficial for the writers who don't tend to use a draft in a strategic way. In addition, a link between the writers' ability to create coherent Mind maps and their ability to produce coherent texts has been observed. This could suggest that a visuo-spatial ability plays a role in the conceptual planning of the writing process.
Mind Mapping as a Drafting Strategy
Keywords: Romāņu valodu un kultūru studijas